Бой с кучета! Куче за Боеве и кръвопролитие! Видео! Измъчване на кучета!

Keywords: Бой с кучета, Куче за бой, Битки кучета, Залагания за бой кучета, Кучета видеоклип, Боеве на кучета, Организиране на боеве с Кучета, Кучета жестокост, Измъчване на животни, Кучета мъжки спорт, Кучета боеве

До една година затвор или пробация, както и до 10 хил. лева ще понася всеки, който организира боеве с животни.

До три бона пък ще се плаща за насилие върху животно. За повторно нарушение санкциите скачат двойно.

Това предвиждат промени в Наказателния кодекс, приети на първо четене от депутатите.

Промени в Наказателния кодекс, с които да се инкриминира жестокото убиване на животни или организирането на боеве с животни, предлагат народни представители от ДСБ.

Евдокия Манева и Елиана Масева настояват добавянето на нов член в НК, в който да е записано, че лицата, които умишлено умъртвяват животни с особена жестокост чрез:

- удушаване, обесване, разкъсване, пребиване на животните;

- одиране, разчленяване или изкормване преди умъртвяването;

- хвърляне в огън, в агресивни среди, от големи височини или под движещи се превозни средства;

- чрез отрова или инжектиране на вещества, или по друг особено жесток начин, които предизвикват мъчителна и болезнена смърт,

да се наказват с лишаване от свобода до една година или пробация, както и с глоба от 2000 до 3000 лв.

Депутатите настояват още лицата, които организират боеве с животни или дават животни за боеве или за незаконни състезания, да се наказват с лишаване от свобода до една година, както и да им се налага глоба до 3000 лв.

Евдокия Манева обясни, че от два дни тече подписка в защита на законопроекта. За това време са събрани 6000 подписа. Подписката продължава, а промените ще бъдат гласувани днес.

Миналата седмица с промени в Закона за защита на животните, беше забранено организирането на боеве между животни.

За деянието се предвижда глоба между 500 и 1000 лв.

Къде и как обаче се провеждат боевете с животни у нас:

Българските центрове за боеве са Дупница, Хасково, Димитровград, Поморие.

Информацията за подготвяното "шоу" се предава от уста на уста, по интернет и телефон.

Догмените, както сами се наричат, пътуват из страната и избират за арени запустели фабрики, отдалечени места, гаражи и дори апартаменти.

Наричат зверството си "мъжки спорт с хуманни правила към животните".

Тези „спортисти” отглеждат кой по 3-4, някои по 30-40 клетници, за да ги убият мъчително и зрелищно след време.

Боевете с кучета отдавна са един стабилен доход за участници и за сеирджии.

Според запознати в България залаганията се движат между 400 и 10 000 евро за доказано куче.

А зрителската тълпа плаща, за да гледа. Да гледа осакатени, агонизиращи, умиращи кучета.

Документи и свидетелства на кучето! Родословие! Чистокръвност!

Keywords: Кучета Родословие, Кучета, Куче Породи, Куче Родословно свидетелство, Куче Документи, Московска Стражевая куче, Куче Shih Tzu, Куче Шар Пей, Куче Чао-Чао, Куче Чихуа-хуа, Куче Аржентинец, Куче Френски булдог, Куче Азиатец, Сибирска Лайка куче, Немска овчарка порода куче, Куче Кавказец, Куче порода Българско овчарско

Всяко доказано чистопородно куче притежава няколко основни документа. Те го съпътстват през целия му живот и са необходима предпоставка за използването му като разплодник.

I. Родословно свидетелство

Това е основният абсолютно задължителен документ за всяко куче. Бланките са с различна форма и начин на подреждане на текста. Най-пълна и точна информация съдържат родословните свидетелства, съставени от четири страници.

Първата страница е титулна и съдържа информация за кучето. Всички надписи са без съкращения. Допуска се изключение за някои общоприети символи и означения. В най-горната част е "главата" на родословното свидетелство. Съставена е от емблема на организацията, надпис, че този документ е родословно свидетелство, инициали на Международната федерация по кинология и инициали на клуба, който представя породата. Под "главата" следва основното описание на кучето, което съдържа:
1. Име . Изписва се цялото име, придружено от названието на развъдника, в който е "произведено" кучето.
2. Пол . Отразява се с думи от какъв пол е кучето.
3. Космена покривка . Обяснява се видът и структурата на космената покривка - късокосместо куче, дългокосместо куче и т. н.

Съществените моменти около родословното свидетелство
Документът за родословие доказва,че:

1. Кучето, на което се издава, е родено от посочените в родословието майка и баща и, съответно, на свой ред те са от посочените в по-задните "колена" майки и бащи, т.е. родословието е ДОКУМЕНТ ЗА ПРОИЗХОДА на дадено куче
2. Кучето, на което се издава, е произведено... (добре де, терминология...) родило се е в съгласие с всички правила за съответната порода; връзката е била разрешена от клуба на дадената порода в дадената страна и организацията-издател гарантира с подпис и печат, че родословието е оригинално, валидно и редовно.

Родословното свидетелство е документ, който не доказва, че:
1. Кучето, на което се издава, е бъдещ шампион; родословие получават всички кучета, родени в кучило, което е "създадено" в съгласие с клубните правила - дори ако тези кучета са с ниско качество или имат някакви дефекти и недостатъци; после, за да създадат те самите потомство, трябва да изпълнят съответните клубни/породни правила и ако не ги изпълняват, нямат право на потомство.

Какво представлява свидетелството:
Това е документ (оригинал!), в който са вписани името, полът, цветът, клубният и татуировъчният номер на едно куче, името и евентуално адреса на човека, който е собственик на майката; имената, номерата и титлите на родителите и предците до 3, 4 или 5 поколения назад, зависи от държавата която издава документа. На това родословие освен посочените неща, има също така печат и подпис на федерацията, която гарантира за издаването му.

Всяка държава има отделна, собствена бланка за родословие на куче; в някои страни (България например) клубовете по породи имат право да издават родословия на собствени модели бланки. Така или иначе, родословието е попълнено ясно и подробно на машина или компютър и никога - на ръка. При износ от дадената дъжава, кучето трябва да получи експортно родословие (има няколко държави, които не издават такива) и след като кучето пристигне в новата си родина, това експортно родословие се заверява в местната федерация и получава местен номер.

Издаване на родословно свидетелство в България:

За да получи едно родено в България кученце родословие, собственикът на майката трябва да бъде член на клуб за породата или киноложко дружество, ако породата си няма клуб. Майката - и съответно бащата - трябва да изпълняват условията за допускане до развъжане, посочени в правилника за развъдна дейност на този клуб/дружество; и, естествено, клубът/дружеството трябва да е разрешил на тези майка и татко да участват в развъждане. С други думи: и майката, и бащата са одобрени за получаване на потомство. Ако това е изпълнено, собственикът на женското куче уведомява клуба/дружеството, че е избрал съответния мъжки за бъдещ татко и... Ами, зависи от правилата, въведени в клуба, но като цяло се попълват два важни документа: АКТ ЗА ВРЪЗКА или документ със сходен смисъл, доказващ, че на еди коя си дата еди кои си мъжко и женско кучета са осъществили връзка; ДОГОВОР ЗА ПОКРИВАНЕ или документ със сходен смисъл, доказващ, че собствениците на двете кучета са уговорили точно заплащането на тази осъществила се връзка (било то пари при връзката или кученце в последствие). Тези два документа се предоставят в клуба/дружеството - веднага или пък, ако такива са правилата на клуба, при регистрирането на кучилото.

Когато малките се родят, собственика на женското куче уведомява за събитието клуба и, естествено, собственика на мъжкото куче. Съобщава броя, пола, цвета на родените малки (включително и мъртвородени, ако е имало такива).

Когато кученцата навършат съответна възраст (различна за различните клубове), оторизирано за това лице прави оглед на кучило, регистрира малките по пол, цвят и име!!!! и въз основа на това те получават клубни и татуировъчни номера.

Собственикът на майката на малките кученца задължително ги татуира (или поставя микрочип!!!) и предава в клуба документ, указващ какви са номерата на кученцата (татуировка или микрочип, с подпис на лицето, слагало татуировките или чиповете). Плаща си родословията за ВСИЧКИТЕ кученца и на базата на регистрацията, направена след огледа, клубът попълва родословните документи на кученцата, след което те отиват за регистрация в Племенната книга на БРФК. Вече с номер от ПК на БРФК, печат и подпис на завеждащия въпросната ПК, родословията отиват при собственика на женското куче и той връчва родословията на новите собственици на кученцата.

Когато купувате куче с родословие вие трябва да получите:
1. Оригинално (не ксерокопие!) родословно свидетелство с всичките описани по-горе неща в него, с номер от ПК на БРФК и подпис и печат.

Ако свидетелствата още не са били издадени, продавача на кучето трябва да ви даде гаранция за това, че документ ще има: телефон на клуба, където да проверите, че даденото куче е регистрирано, и има право на родословие, ще си има родословие, когато (еди какво си). Родословни свидетелства се "бавят" по няколко причини - кученцата трябва да са на най-малкото 49 дни, преди БРФК да впише родословието в ПК; собственикът на женското куче - т.н. развъдчик - трябва да има регистрирано във FCI запазено име, без което родословията не се регистрират в БРФК... и, разбира се, самият процес на издаване на родословие отнема време.

2. Куче, което има татуировка или микрочип (лепенка с номера на микрочипа се поставя на родословието и във ветеринарния паспорт на кучето!)

Т.е. преди да купите едно куче, проверете дали клубът ще му даде родословие. Много са мошениците, които продават "уж-родословни" кучета и после новите собственици остават излъгани и без документи. Това не омаловажава самото куче и любовта към него, просто оставя неприятен вкус в устата на собствениците му.

Освен това трябва да знаете, че ако едно кученце не е регистрирано в клуба/дружеството, то няма как да получи родословие в последствие, независимо дали мама и татко каквито са ви ги казали, имат или нямат родословия. Клубът не носи отговорност за връзки, които са станали извън клуба; за кученца, родени извън клуба... и при това положение НЯМА ПРАВО да гарантира с издаването на родословен документ, че дадено кученце произхожда от конкретни родители.

Родословни свидетелства от чужбина:
За чуждестранните родословни документи важи същото, както и за българските - трябва да има всички посочени най-горе данни, подпис и печат, да са оригинал, а не копия.

Най-често кучета с чуждестранно родословие се купуват от зоомагазините у нас и много често повечето такива животни се продават с фалшификати, за нещастие. Някои при това са много убедителни на външен вид. Най-лесният начин да се уверите, че предлаганото ви РОДОСЛОВИЕ е истинско е да вземете координатите на федерацията на страната, от която е родословието, от сайта на FCI - www.fci.be и да се свържете с тази федерация, която да ви потвърди, че номерът на това родословие фигурира при тях в племенната книга и към този номер върви същото име на куче (е, федерацията може и да не иска да контактува с вас, но това е друг въпрос). С други думи: в магазина записвате държавата, номера на родословието и името на кучето, и казвате на продавачите, че без проверка на родословието няма да вземете кучето и ако не ви изритат от магазина, родословието може и да е истинско. Но, като цяло,не си купувайте кучета от зоомагазини, борси и прочие - дори ако не ви излъжат за родословието, много вероятно е кученцето да е живяло в ужасни условия, да е болно/заразено, психиката му да е пострадала и други подобни, освен това слагате сума пари в джоба на търговец, който цели само бърза печалба, вместо да ги дадете на развъдчика-човек който създава и отглежда животните с обич и грижи. Надценките при зоомагазините са изумителни, често над 50% и още по-често - над 100%. Помислити правилно преди да предприемете стъпка по закупуване на куче.

А иначе, ПРАВОТО да провери официално легитимността на дадено родословие има клубът/дружеството, който за целта се обръща към БРФК и оттам до федерацията-издател се изпраща писмо, на което федерацията-издател е длъжна да отговори положително или отрицателно и така информацията се връща обратно при вас. Някои клубове контактуват директно с други клубове за същата порода в определени държави и могат да извършат неофициална проверка и през клуба в дадената държава (което става по-бързо).

Ако едно родословие е истинско, остава въпросът дали кучето, което в зоомагазина са ви продали с него, е това, на което е издадено родословието. По всички държави (вече включително Унгария и Сърбия) кучетата или се татуират, или им се поставя микрочип, така че ако такова нещо няма, най-вероятно родословието не е на това същото куче. Често се случва внесени с документи животни да умрат и тогава хартийката се "прилага" към друго, живо и здраво животинче, освен това всички околни държави - Унгария, Сърбия, Македония, Румъния, Словения, Чехия и т.н. издават експортни родословия; ако ви предлагат в зоомагазин куче с неекспортно родословие (т.е. на документа никъде не пише, че е EXPORT), пазарете се за отстъпка в цената или не взимайте кучето изобщо.

Ако пък си купувате куче от развъдник в чужбина, то този развъдник носи отговорност да ви предостави кучето в комплект с неговото си, оригинално родословие :))) Има два проблема - в някои държави (Испания, Франция и т.н.) родословни документи се издават много късно, когато кучето стане на 8-9 месеца, че и по-голямо; докато пристигне родословието тук у нас кучето не може да се извежда на изложби (БРФК изисква наличието на документ!) Вторият проблем, е че в някои държави има алтернативни организации (примерно Русия, Украйна и др.) и родословието оттам може да бъде от федерация, която не е член на FCI и то не се признава в държава, членка на FCI. Това дали родословието е от "легитимна" федерация можете да проверите като попитате в клуба или БРФК.

Имайте в предвид, че:
Доказаното родословие не прави кучето повече куче!!! Родословието не означава повече обич, по-малко грижи, по-малка отговорност! Като живо същество куче шампион не може да бъде нищо повече от кучетата, които срещаме ежедневно по улиците - ако сложим на една везна животите им, то тя ще се изравни! Родословието НЕ Е снобария! Родословието е документ за самоличност и доказателство, че Вие притежавате куче от породата Лабрадор Ретривър, Чихуа-хуа, Shih Tzu, Белгийска овчарка, Малиноа или Тервюрен или каквато и да е там порода куче. Всички кучета без родословия са много близки, носещи породни белези и подобни на Лабрадор Ретривъра кучета.

Като плюс, родословието дава възможност за изява по изложби и състезания, дава възможност за развъждане на вашето куче. Родословието може да Ви даде и нещо много ценно - в някои клубове (като в БНКЛР) изискванията за издаването на родословия на малките са, да имат родителите определени тестове и изследвания за наследствени заболявания. Купувайки клубно куче, на Вас е гарантирано от развъдчика, че е направил всичко възможно, за да се предотвратят евентуални проблеми за вбъдеще. Разбира се, всички знаем, че генетиката е неточна наука и винаги може да ни изненада. Случи ли се това, нашите развъдчици поемат отговорността!

4. Основна окраска и характерни белези . Например - "чернокафява окраска, маска на муцуната".

5. Допълнителни белези . В тази графа се отразява наличието на особени белези, които са специфични единствено за кучето, притежател на родословното свидетелство.

6. Дата и година на раждане . Отразяват се денят, месецът и годината на раждане на кучето.

7. Татуировъчен номер . Вписва се номерът, татуиран в дясното ухо на кучето. Когато кученцата навършат 50 дни, но не по-късно от двумесечна възраст, докато са още в развъдника, се татуират от оторизирано лице по специална схема (номерация). Списъкът на всички кученца с номерата се изпраща в службата за контрол на племенната дейност. При изготвяне на родословните свидетелства, тези номера се вписват.

8. Име на развъдчика .

9. Адрес на развъдчика .

10. Инбридинг . Изброяват се имената на кучетата, които фигурират в родословието и са в някаква степен на близко родство. Степените на родство се отразяват по схемата на Шапоруж. При особено ценни екземпляри се вписва инбридингът и в поясите, които не са включени в родословното свидетелство.

11. Братя и сестри . По азбучен ред се изброяват всички братя и сестри на кучето. Срещу имената им със съответните инициали се отразяват някои от характерните белези на всеки родственик.

12. Обяснение за броя на приплодите . Отразява се колко мъжки и колко женски кученца са родени и колко от тях са отпаднали (умрели или отстранени).

13. Разяснително каре . В него е поместена информация, че родословното свидетелство е основен документ за всяко куче. Този документ има юридическа стойност. Забраняват се всякакви вписвания, добавки или корекции, направени извън службата за племенна дейност. Допуска се изключение само за подписа на развъдчика, за подписа на ветеринарния лекар, извършил преглед за тазобедрена дисплазия и за вписване на ръка промяната на собствениците на кучето, за което има отделено място на 4-та страница. Родословното свидетелство съпътства кучето и се съхранява от неговия собственик.

14. Подпис на развъдчика . След като Службата за контрол на племенната дейност изготви педигретата за всички родени в даден развъдник кученца, тя ги изпраща с препоръчана поща на развъдчика. Той собственоръчно се подписва на всяко от тях и ги предоставя на хората, купили кученцата.

15. Данни от Племенната книга . Отразява се номерът, под който кучето е вписано в Племенната книга, датата, на която е извършено това вписване и подпис на лицето, упълномощено да контролира издаването на родословни свидетелства.

На цялата площ на втора и трета страница е разположена родословната таблица. Тя представлява правоъгълник, който е разделен вертикално на четири колони (пояса). Това са четирите родословни пояса, в които се вписват родителите на кучето, дядовците и бабите, прадядовците и прабабите и т. н. Родословната таблица е разделена по дължина на две равни части. Горната е за бащата, неговите родители и прародители. Долната е за майката, за нейните родители и прародители.

В първи родословен пояс както за бащата, така и за майката се отразява следната информация:

1. Име . Вписва се името и развъдника, от който произлиза родителят.

2. Номер в Племенната книга .

3. Завоювани степени . Отразяват се със съответните инициали степените, които кучето е завоювало при участие в изпитания за проверка на "работните" качества.

4. Знак за племенна годност . Със специален символ или съкратено изписване се отразява степента, която кучето е придобило при явяването си за завоюване правото да се използува като разплодник.

5. Знак за тазобедрена дисплазия . Той е показател, че кучето не страда от степен на тазобедрена дисплазия, която да не му позволява да се използва като разплодник.

6. Оценка на екстериора . Със съответна буква (или комбинация от букви) се отбелязва най-високата завоювана оценка при проверка на екстериора, преди кучето да участва като разплодник. Например на немски език при оценка "много добър" не се изписва Sher Gut, а само SG. На английски език същата оценка не се изписва Very Good, а само VG и т. н.

7. Кратко описание . В стегната схематична форма се отразява характеристиката на кучето, която му е направена по време на прегледа за определяне на племенната годност.

8. Братя и сестри . Изброяват се всички братя и сестри на кучето. Срещу всяко име със специални символи се отразяват характерните породни белези.

Във втория родословен пояс редът на описание се запазва в почти същия вид.

В трети и четвърти родословен пояс данните са съкратени. Това, което задължително се отразява е името на кучето, номер в племенната книга, завоювана степен от изпитания, най-висока оценка при проверка на екстериора, знак за племенна годност.

В края на родословната таблица (и извън нея) са отразени основните символи и знаци, които се използват в родословното свидетелство и значението на всеки от тях.

В долния ъгъл е оставено каре, в което се вписва състоянието на тазобедрените стави, степента на дисплазия (ако е установена такава) и подпис на лекаря, който е извършил прегледа.

На четвърта страница в най-горната част е оставено празно място, в което се вписват забележки от службата за контрол на племенната годност.

Следва каре, в което се отразява промяната на собственост. Всеки, който придобие кучето, на което е педигрето, вписва датата на покупка, своя адрес и се подписва.

Родословното свидетелство завършва с адреса на организацията, която го е издала.

II. Свидетелство за съешаване (Акт за връзката)

Това е документ, който се подготвя в три еднакви екземпляра. Чрез него собствениците на мъжко и женско разплодни кучета удостоверяват, че на посочената дата е извършено съешаване. Изписват се:

1. Трите имена и адреса на притежателя на женското куче.

2. Същите данни за притежателя на мъжкото куче.

3. Деклариране, че на конкретния ден, месец и година е осъществено съешаване между кучетата.

4. Име на женското куче заедно с името на развъдника, от който произлиза, родословен номер в Племенната книга, татуировъчен номер от дясното ухо.

5. Същите данни за мъжкото куче.

6. Графа за отразяване датата на повторното (контролното) съешаване.

7. Обяснение, че удостоверението е изготвено в 3 екземпляра: един за собственика на женското куче, един за собственика на мъжкото куче и един за службата за контрол на племенната годност.

8. Дата. Отразява се датата, на която е изготвено удостоверението. Тази дата трябва да съвпада с датата на повторното съешаване между кучетата.

9. Подписи. Следват подписите на собственика на женското куче и на собственика на мъжкото куче.

III. Свидетелство за раждане

Този документ се подготвя в два еднакви екземпляра. Издава се от собственика на женското куче и съдържа следната информация:

1. Трите имена и адреса на притежателя на кучката.

2. Гарантиране, че кучката (вписва се името, развъдника, родословния номер в Племенната книга, татуировъчния номер в дясното ухо) е заплодена на конкретната дата (вписва се денят, месецът и годината) и след бременност (посочва се колко дни) се е окучила (написва се датата, на която е станало раждането).

3. Таблица, в която се отразява колко броя мъжки и колко броя женски кученца са се окучили, колко от тях са родени живи и колко мъртви, колко (поотделно мъжки и женски) са доживели до 56 дневна възраст и са татуирани.

4. Обяснение с коя буква от азбуката започват имената на кученцата. Спазва се редът буквата да съответства на последователността на кучилото, произведено в развъдника.

5. Таблица, в която се отразяват последователно имената на кученцата, техният пол и номера, с който са татуирани в дясното ухо. При вписването се записват първо мъжките кученца, като се започва от най-ниския татуиран номер.

6. Обяснение, че удостоверението е изготвено в два екземпляра: един за развъдчика и един за службата за контрол на племенната дейност.

7. Дата. Отразява се датата, на която е изготвено удостоверението.

8. Подписи. Удостоверението се подписва от развъдчика. Когато то се получи в службата за контрол на племенната дейност, се заверява от лице, упълномощено да изготвя родословни свидетелства.

IV. Свидетелство за племенна годност

Всяко куче, което е записано в Племенната книга, може да се яви на изпит за определяне племенната му годност. Само тези кучета, които са получили удостоверение за успешна защита на изпита, могат да участват в размножителния процес (да бъдат използвани като разплодници). Необходимо условие за допускане до изпит е кучето да е навършило 2 години, да има удостоверение за липса на тазобедрена дисплазия или, че същата е в допустима степен. На изложба по екстериор кучето трябва да не е получавало оценка по-ниска от "Добър". Необходимо е да е участвало в изпитания за проверка на "работните" качества и да има завоювана някоя от изискваните проверки.

Свидетелството за племенна годност е в две форми - подробна и съкратена . Съкратената форма е съставена от четири раздела .

В първия раздел се отразяват данните за кучето: име на развъдника, номер в Племенната книга, татуировъчен номер, дата на раждане, номер на удостоверението за тазобедрена дисплазия.

Във втория раздел са поместени данните за родителите на кучето, за неговите баби и дядовци, степените на родство по Шапоруж, име и адрес на развъдчика, име и адрес на собственика.

Третият раздел съдържа данните от установените резултати при преценката на кучето. Съставен е от 6 подраздела, в които възможно най-подробно, запазвайки схематичната форма на отразяване, е направено описание на кучето, размери, конституция, екстериор, поведение и характер, реакция към шумов дразнител (изстрели), борбеност, твърдост и др.

В четвъртия раздел са вписани: трите имена на експерта, който е извършил преценката, изпитанието и степента, която кучето е защитило, мястото (селището), където е проведена преценката и датата на провеждане.

Други документи, съпровождащи кучето са ветеринарномедицинския паспорт с всички приложени ваксини, дневникът за участие в изпитания, татуировъчна карта за приплодите и т. н. Те нямат пряка връзка към селекцията, поради което не са включени в разясненото до тук. Моля имайте предвид, че това цялото разяснение отговаря на истината, но не цитира някакъв закон или устав. Предоставената имформация има за цел да подпомогне неосведомените и желаещите да закупят куче от чистокръвно/родословно потекло. За повече информация се обърнете към вашия ветеринарен лекар.

Домашни любимци! Подарява!


22.05.09

Подарявам Сетер - Пойнтер кръстоска, на една година , КАСТРИРАНА, любвеобилна и много темпераментна
0898539836
Бургас
Имейл: mariana_iancheva@abv.bg
22.05.09
Подарявам кученце на около 3 месеца. Много игриво и закачливо. Мъжко е. Обезпаразитено е вътрешно.Търси нов дом и стопани, които да го обичат много. Става и за двор, тъй като ще стане средно на големина, но да не е вързано. За контакти: тел. 0896254327, e-mail: fortuna_reign@abv.bg . Снимки:
http://www.bgphoto.net/request/photo/8 749/110380/7924808/.jpg
http://www.bgphoto.net/request/photo/8 749/110380/7924810/.jpg
http://www.bgphoto.net/request/photo/8 749/110380/7924813/.jpg
Русана
0896254327
София
Имейл: fortuna_reign@abv.bg
23.05.09
Подарявам кучета
Моето име е Мечо.Аз никога не съм живял в голяма къща с двор.Винаги са ме глeдали близо до гората в дървена къща(за ловни кучета).После ме изхвърлиха. Един ден докато отчаяно търсех храна видях две момичета.Те ме нахраних и ме "настаниха".Аз съм лудогорско гонче,а Жана е риджбек.Помогнете ни!!!МОЛЯ ОБАЖДАЙТЕ СЕ НА 0894000298
Ивона 0894000298 Кюстендил
23.05.09
Подарявам куче
Малчо е супер сладур на около 5 месеца.Дребен е на ръст.Няма да порасне голям.Обезпаразитен е вътрешно.Чака своите стопани от както се роди,но все още е на улицата.Всичките му братчета и сестрички,заедно с майка им бяха застреляни зверски,сега той е самичък в очакване на дом и добри стопани.Ако някой го поиска за домашен любимец ще го изкъпя и ваксинирам.Става и за двор,но не вързан.Разбира се с други кучета.Дава се в София.При интерес пишете на email:tina_sdi@abv.bg
кикита 0898426488 София
24.05.09
Подарявам куче: От седем бебчета, четри намериха своите прекрасни семейства. Останаха 1 момченце и 2 момиченца. Те са на около месец и половина, игриви, жизнени и очакващи своите хора. Малките ще останат дребни - около 10-12 кг.
За всякакви подробности пишете на посочения и-мейл: aya_ravyn@abv.bg
Майя 0885510504 София
24.05.09
Подарявам кучета: Две малки кученца, красиви и мили търсят домове. Заканили са се да ги отровят, така че времето им изтича.
bushkata 0899905642 Благоевград bushkata@hotmail.com
25.05.09
Подарявам кучета: 8 сладки кученца. Не са породисти, но са изключително симпатични. Различни шарки са. На около 45 дни са. Надявам се, че ще се намерят добри хора, които да искат до осиновят кученце независимо каква порода е.
Йорданова 0887552031 София Имейл: team2002@abv.bg
25.05.09
4-5 месечно хъскоподобно кученце- момиче търси спешно временен или постоянен дом. Изхвърлено от стопаните си, временно приютено. Обезпаразитено и кастрирано. Върви много добре на повод.
iliana 0885893799 София mazonai@abv.bg
25.05.09
Подарявам кученце на 50 дена. Майка - Каракачанса очварка, баща - нейзвестен. Мъника е научен да си върши работата на ветсници и е много игрив и умен. Откупих го от един строеж и сега му търся стопанин с широк двор и време за грижи,тъй като при мен пространството е малко, а на него ще му трябва много след време. Има хубава козина.
Константин Бъчваров 0895863092 Бургас konstantinsb@abv.bg
25.05.09
Подарявам кученца: 5 малки БЕЗПОРОДНИ кученца.
Кученцата са намерени изхвърлени на улицата и си нямат никого :(
Нека им намерим отговорни хора,готови да им дарят любов.
Камелия 0886907360 София kamka3@abv.bg
26.05.09
Подарявам куче: Далматинче,женско,на 11 месеца, търси нов дом с грижливи стопани. Дейзи е кастрирана, ваксинирана и обезпаразитена. Има изградени хигиенни навици и е добра с малки деца.Предното ляво краче на Дейзи е осакатено от стара травма, но тя е жизнена и енергична, мила и усмихната. За съжаление ние не можем да и осигурим грижите,от които се нуждае. Дейзи си търси стопани,които ще я обичат и могат да и осигурят добри условия
Ани 0885911323 Кърджали anima_bg@hotmail.com
27.05.09
Подарявам куче: Роки е прекрасно куче, което е на 6 години. Стопаните му скоро ще заминат за постоянно в чужбина и той има нужда от нов дом. Роки е любвеобилен, мил, пазач, много верен и непретенциозен. Бихме искали бъдещите му стопани да са близо до София, в околните села или градове. Ако това ви интересува обадете се, за да ви кажем повече информация. Не бива да остане на улицата
Valja 0896753837 Sofia vkmarinova@gmail.com





Nobivac Bb! Ваксина! Спесификация и употреба на Nobivac Bb!

ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА

1. НАИМЕНОВАНИЕ НА ВЕТЕРИНАРНОМЕДИЦИНСКИЯ ПРОДУКТ
Nobivac Bb за котки
2. КАЧЕСТВЕН И КОЛИЧЕСТВЕН СЪСТАВ
Активна субстанция
В една доза от 0.2 ml реконституирана суспенсия:
≥106,3 и ≤108,3 CFU от жив бактериален щам B-C2 на Bordetella bronchiseptica,
Разтворител
Вода за инжектиране.
Помощни вещества
За пълен списък на помощните вещества, виж т. 6.1.
3. ФАРМАЦЕВТИЧНА ФОРМА
Лиофилизат и разтворител за суспенсия за интраназално приложение.
4. КЛИНИЧНИ ДАННИ
4.1 Видът животни, за които е предназначен
Котки.
4.2 Терапевтични показания за отделните видове животни
За активна имунизация на котки, на възраст 1 месец или по-големи, за намаляване клиничните
признаци от асоциирани с Bordetella bronchiseptica заболявания на горните дихателни пътища.
Начало на имунитета: Началото на имунитета е установено при котки на 8 седмична възраст на
72-я час след ваксинацията.
Продължителност на имунитета: До 1 година.
Няма налични данни за влиянието на майчините антитела върху ефекта от ваксинацията с
Nobivac Bb / Нобивак Бб при за котки. Въз основа на информация от литературни източници се
смята, че този тип интраназална ваксина е способна да индуцира имунен отговор без влиянието
на майчините антитела.
4.3 Противопоказания
Не са известни.
4.4 Специални предпазни мерки за всеки вид животни, за които е предназначен
Ако до една седмица след ваксинирането се даде антибиотик, ваксинирането трябва да се
повтори след приключване на лечението с антибиотика.
Ваксинираните животни могат да разпространяват ваксиналния щам на Bordetella bronchiseptica
в продължение на 6 седмици; в единични случаи до една година. Възможно е и неравномерно
отделяне.
4.5 Специални предпазни мерки при употреба
3
Специални предпазни мерки за животните при употребата на продукта
Да се ваксинират само здрави котки.
Кихането на котката след приложение на продукта не влияе върху ефикасността на продукта.
Не употребявайте по време на антибиотично лечение или заедно с други интраназални
продукти.
Ваксинираните животни могат да разпространяват ваксиналния щам на Bordetella bronchiseptica
в продължение на 6 седмици с възможно неравномерно отделяне до една година.
Въпреки, че риска от заразяване на хора със слаба имунна система с Bordetella bronchiseptica е
изключително малък, препоръчва се котките, които са в близък контакт с такива хора да не се
ваксинират с тази ваксина.
Кучета, прасета и неваксинирани котки могат да реагират на ваксиналния щам с умерени и
бързопреходни дихателни симптоми. Други животни като зайци и малки гризачи не са били
изследвани.
Специални предпазни мерки за лицата, прилагащи ветеринарномедицинския продукт на
животните
В случай на инцидентно самоинжектиране незабавно да се потърси медицински съвет като на
лекаря се покаже листовката за употреба или етикета на продукта.
Подходящи процедури за дезинфекция трябва да се приложат след използването на тази жива
бактериална ваксина.
Въпреки, че рискът от заразяване на хора със слаба имунна система с Bordetella bronchiseptica е
изключително малък, тези хора трябва да знаят, че котките могат да отделят ваксиналния щам в
продължение на 1 година след ваксинацията.
4.6 Странични реакции (честота и важност)
Понякога има кихане, кашляне, умерено и бързопреходно сълзене от очите или носа. При
животни, които проявяват по-тежки форми, може да се приложи съответно антибиотично
лечение.
4.7 Употреба по време на бременност, лактация или яйценосене
Да не се използва по време на бременност и лактация.
4.8 Взаимодействие с други ветеринарномедицински продукти и други форми на
взаимодействие
Няма налична информация за безопасността и ефикасността от съвместното използване на
ваксината, с която и да е друга ваксина. Затова се препоръчва да не се прилагат други ваксини
за 14 дни преди или след ваксиниране с този продукт.
4
4.9 Количество, което се прилага и начин на приложение
Ваксинална схема:
Една доза от 0,2 ml реконституирана ваксина най-късно 72 часа преди периода на очаквания
риск.
Оставете разтворителя да достигне стайна температура (15-25°С). Използвайки асептичните
техники, реконституирайте лифилизираната ваксина с 0,3 ml от предоставения стерилен
разтворител. След прибавянето му, разклатете добре. Изтеглете 0,2 ml от реконституираната
ваксина в спринцовка от 1 ml или 2ml, махнете иглата и приложете цялото количество на
спринцовката в една от ноздрите на котката.
Главата на котката трябва да се държи така, че носа й да сочи нагоре и устата да е затоворена, за
да бъде принудена да диша през носа. Поставете спринцовката пред една от ноздрите и
внимателно приложете цялото количество на спринцовката в носната кухина през тази ноздра.
Ваксината се прилага директно с върха на спринцовката върху отвора на ноздрата и влиза в
носната кухина по време на инхалирането.
4.10 Предозиране (симптоми, спешни мерки, антидоти), ако е необходимо
Понякога кихане, кашляне, умерено и бързопреходно сълзене от очите или носа, особено при
много малки чувствителни котенца. При животни, които проявяват по-тежки форми, може да се
приложи съответно антибиотично лечение.
4.11 Карентен срок (карентни срокове)
Не е необходим.
5. ИМУНОЛОГИЧНИ ОСОБЕНОСТИ
За стимулиране на активен имунитет срещу Bordetella bronchiseptica
Анатомо-терапевтичен код: QI 06AE02.
6. ФАРМАЦЕВТИЧНИ ОСОБЕНОСТИ
6.1 Списък на ексципиентите
Gelatin, sorbitol, phosphate buffers.
6.2 Несъвместимости
При отсъствие на проучвания за съвместимост, не смесвайте този ветеринарномедицински
продукт с никакви други продукти, освен разтворителя, предлаган за употреба с ваксината.
6.3 Срок на годност
5 години.
След реконституиране продуктът да се използва до 4 часа.
6.4. Специални предпазни мерки за съхранение на продукта
Да се съхранява при 2° C – 8° C. Да се пази на тъмно.
6.5 Вид и състав на първичната опаковка
5
Единична доза, поставена във флакон от 3 мл (стъкло тип I) лиофилизат, пломбиран с
халогенбутилна гумена тапа и алуминиева капачка; предлаган заедно с флакон (стъкло тип I) с
0,5 мл стерилен разтворител.
В една картонена кутия има 5 флакона с единична доза лиофилизат и 5 флакона с разтворител.
6.6 Специални предпазни мерки при унищожаване на неизползвания продукт или
остатъци от него, ако има такива
Унищожаване на остатъчни материали, които са били в контакт с активната субстанция чрез
изваряване, изгаряне или потапяне в подходящ дезинфектант, одобрен за употреба от
компетентните власти.
7. ПРИТЕЖАТЕЛ НА ЛИЦЕНЗА ЗА УПОТРЕБА
Intervet International B.V.
Wim de Körverstraat 35
PO Box 31
NL - 5830 AA Boxmeer
The Netherlands
8. НОМЕР(А) НА ЛИЦЕНЗА ЗА УПОТРЕБА
EU/2/02/034/001
9. ДАТА НА ПЪРВОТО ИЗДАВАНЕ / ПОДНОВЯВАНЕ НА ЛИЦЕНЗ
10-09-2002
10. ДАТАТА НА ПОСЛЕДНИЯ ПРЕГЛЕД НА ТЕКСТА
Подробна информация за този продукт може да намерите на интернет страницата на Европейската
Агенция по Лекарствата (EMEA) http://www.emea.europa.eu/.
ЗАБРАНА ЗА ПРОДАЖБА, ДОСТАВКА И/ИЛИ УПОТРЕБА
Вносът, продажбата, доставката и/или употребата на Nobivac Bb за котки са или могат да бъдат
забранени в Страните членки – на цялата или част от тяхната територия, в съответсвие с
националната политика за опазване здравето на животните. Всяка личност, отговаряща за
вноса, продажбата, доставката и/или употребата на Nobivac Bb за котки трябва да информира
компетентните власти на съответната страна членка за последните ваксинации преди вноса,
продажбата, доставката и/или употребата.


ПРИЛОЖЕНИЕ II
A. ПРОИЗВОДИТЕЛЯТ НА БИОЛОГИЧНО АКТИВНА СУБСТАНЦИЯ /ИИ/
И ПРИТЕЖАТЕЛЯТ НА РАЗРЕШИТЕЛНОТО ЗА ПРОИЗВОДСТВО,
ОТГОВОРНИ ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕ НА ПАРТИДИТЕ ЗА ПРОДАЖБА
B. УСЛОВИЯТА ИЛИ ОГРАНИЧЕНИЯТА В ЛИЦЕНЗА ЗА УПОТРЕБА,
ОТНАСЯЩИ СЕ ДО ПРЕДЛАГАНЕТО ИЛИ УПОТРЕБАТА МУ
C. УСЛОВИЯТА ИЛИ ОГРАНИЧЕНИЯТА В ЛИЦЕНЗА ЗА УПОТРЕБА,
ОТНАСЯЩИ СЕ ДО БЕЗОПАСНА И ЕФИКАСНА УПОТРЕБА НА
ПРОДУКТА
D. СТАНОВИЩЕ, ОТНОСНО MRLs


A. ПРОИЗВОДИТЕЛЯТ /ИТЕ/ НА БИОЛОГИЧНО АКТИВНА СУБСТАНЦИЯ /ИИ/
И ПРИТЕЖАТЕЛЯТ /ИТЕ/ НА ЛИЦЕНЗА ЗА ПРОИЗВОДСТВО, ОТГОВОРНИ
ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕ НА ПАРТИДИТЕ ЗА ПРОДАЖБА
Име и адрес на производителя на биологично активната субстанция
Intervet Inc.
21960 Intervet Lane,
Delaware 19966, Millsboro
U.S.A.
Intervet Inc.
275 South Lake Street,
Minnesota 56187, Worthington
U.S.A.
Intervet International B.V.
Wim de Körverstraat 35
PO Box 31
NL - 5830 AA Boxmeer
The Netherlands
Име и адрес на производителя, отговорен за освобождаването на партидата за продажба
Intervet International B.V.
Wim de Körverstraat 35
PO Box 31
NL - 5830 AA Boxmeer
The Netherlands
B. УСЛОВИЯТА ИЛИ ОГРАНИЧЕНИЯТА В ЛИЦЕНЗА ЗА УПОТРЕБА,
ОТНАСЯЩИ СЕ ДО ПРЕДЛАГАНЕТО ИЛИ УПОТРЕБАТА МУ
Ветеринарно медицински продукт, който се отпуска с рецепта.
Притежателят на лиценза за употреба трябва да информира Европейската Комисия за плановете
си за продажба на медицинския продукт, лицензиран с това решение.
C. УСЛОВИЯТА ИЛИ ОГРАНИЧЕНИЯТА В ЛИЦЕНЗА ЗА УПОТРЕБА,
ОТНАСЯЩИ СЕ ДО БЕЗОПАСНА И ЕФИКАСНА УПОТРЕБА НА ПРОДУКТА
В съответствие с чл. 71 на Директива 2001/82/EC на Европейския парламент и Съвета, Страните
членки забраняват или могат да забранят вноса, продажбата, доставката и/или употребата на
ветеринарномедицински продукт на цялата си територия или част от нея, ако установят, че:
a) прилагането на ветеринарномедицинския продукт на животни ще попречи на
изпълнението на националните програми за диагностика, контрол и елиминиране на
заболяванията по животните, или ще създаде трудности при установяване отсъствието
на контаминация при живи животни или при хранителни или други продукти, получени
от третирани животни.
b) заболяванията, за които е предназначен ветеринарномедицинския продукт с цел
повишаване на имунитета напълно отсъстват на територията.


ПРИЛОЖЕНИЕ III
ЕТИКЕТ И ЛИСТОВКА

ИНФОРМАЦИЯ, КОЯТО СЕ ИЗПИСВА ВЪРХУ ВТОРИЧНАТА ОПАКОВКА
ИНФОРМАЦИЯ, КОЯТО СЕ ИЗПИСВА ВЪРХУ ПЪРВИЧНАТА ОПАКОВКА
Картонена кутия- етикет
1. НАИМЕНОВАНИЕ НА ВЕТЕРИНАРНОМЕДИЦИНСКИЯ ПРОДУКТ
Nobivac Bb за котки
2. СЪДЪРЖАНИЕ НА АКТИВНИТЕ СУБСТАНЦИИ И ПОМОЩНИТЕ ВЕЩЕСТВА
В една доза от 0.2 ml реконституирана суспенсия:
≥106,3 и ≤108,3 CFU от жив бактериален щам B-C2 на Bordetella bronchiseptica,
3. ФАРМАЦЕВТИЧНА ФОРМА
Лиофилизат и разтворител за суспенсия за интраназално приложение
4. КОЛИЧЕСТВО В ЕДНА ОПАКОВКА
5 флакона с единична доза лиофилизат и 5 флакона с разтворител
5. ВИДОВЕ ЖИВОТНИ, ЗА КОИТО Е ПРЕДНАЗНАЧЕН
Котки
6. ТЕРАПЕВТИЧНИ ПОКАЗАНИЯ
Жива ваксина срещу заболявания на горните дихателни пътища при котките, причинени от
Bordetella bronchiseptica.
7. МЕТОД И НАЧИН НА ПРИЛОЖЕНИЕ
За интраназално приложение.
Преди употреба прочети листовката за правилно приложение, унищожаване на остатъци от
продукта и специални предпазни мерки за хора със слаба имунна система.
8. КАРЕНТЕН СРОК
Не е необходим..
12
9. СПЕЦИАЛНИ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ(Я), АКО Е НЕОБХОДИМО
Преди употреба прочети листовката за правилно приложение, унищожаване на остатъци от
продукта и специални предпазни мерки за хора със слаба имунна система.
10. ДАТА НА ИЗТИЧАНЕ СРОКА НА ГОДНОСТ
Годен до {месец/година}
11. СПЕЦИАЛНИ ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ ПРИ СЪХРАНЕНИЕ
Да се съхранява при 2° – 8°C. Да се пази на тъмно.
12. СПЕЦИАЛНИ ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ ПРИ УНИЩОЖАВАНЕ НА НЕИЗПОЛЗВАН
ПРОДУКТ ИЛИ ОСТАТЪЦИ ОТ НЕГО, АКО ИМА ТАКИВА
Преди употреба прочети листовката за правилно приложение, унищожаване на остатъци от
продукта и специални предпазни мерки за хора със слаба имунна система.
13. НАДПИСЪТ “САМО ЗА ВЕТЕРИНАРНОМЕДИЦИНСКА УПОТРЕБА” И
УСЛОВИЯТА ИЛИ ОГРАНИЧЕНИЯТА ОТНОСНО НАЧИНЪТ НА
ОСВОБОЖДАВАНЕ ЗА ПРОДАЖБА И УПОТРЕБА, АКО ИМА ТАКИВА
Само за ветеринарномедицинска употреба.
14. НАДПИСЪТ “ДА СЕ СЪХРАНЯВА НА НЕДОСТЪПНИ ЗА ДЕЦА МЕСТА”
Да се съхранява на недостъпни за деца места.
15. ИМЕ И ПОСТОЯННИЯ АДРЕС НА УПРАВЛЕНИЕ НА ПРИТЕЖАТЕЛЯ НА
ЛИЦЕНЗА ЗА УПОТРЕБА И НА ПРОИЗВОДИТЕЛЯ, АКО ТЕ СА РАЗЛИЧНИ
ЛИЦА
Intervet International B.V.
PO Box 31
NL - 5830 AA Boxmeer
16. НОМЕР(А) НА ЛИЦЕНЗА ЗА УПОТРЕБА
EU/2/02/034/001
17. ПАРТИДЕН НОМЕР
<Партида> {номер}
13
МИНИМУМ ИНФОРМАЦИЯ, КОЯТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ ИЗПИСАНА ВЪРХУ
МАЛКИ ОПАКОВКИ ВМП, КОИТО СЪДЪРЖАТ ЕДИНИЧНА ДОЗА
Етикет на флакона с ваксината
1. НАИМЕНОВАНИЕ НА ВЕТЕРИНАРНОМЕДИЦИНСКИЯ ПРОДУКТ
Nobivac Bb за котки
2. КОЛИЧЕСТВО НА АКТИВНАТА СУБСТАНЦИЯ(И)
≥106,3 и ≤108,3 CFU / доза B. bronchiseptica
3. СЪДЪРЖАНИЕ ОТТНОСНО МАСА, ОБЕМ ИЛИ БРОЙ НА ЕДИНИЧНИТЕ ДОЗИ
1 доза
4. НАЧИН(И) НА ПРИЛОЖЕНИЕ
Интраназално приложение.
5. КАРЕНТЕН СРОК
(няма да бъде посочен - Не е необходим).
6. ПАРТИДЕН НОМЕР
Lot {номер}
7. ДАТА НА ИЗТИЧАНЕ СРОКА НА ГОДНОСТ
Годен до {месец/година}
8. НАДПИСЪТ “САМО ЗА ВЕТЕРИНАРНОМЕДИЦИНСКА УПОТРЕБА”
Само за ветеринарномедицинска употреба.
14
МИНИМУМ ИНФОРМАЦИЯ, КОЯТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ ИЗПИСАНА ВЪРХУ
МАЛКИ ОПАКОВКИ ВМП, КОИТО СЪДЪРЖАТ ЕДИНИЧНА ДОЗА
Етикет на флакона с разтворителя
1. НАИМЕНОВАНИЕ НА ВЕТЕРИНАРНОМЕДИЦИНСКИЯ ПРОДУКТ
Разтворител за Nobivac Bb
2. КОЛИЧЕСТВО НА АКТИВНАТА СУБСТАНЦИЯ(И)
1 доза
3. СЪДЪРЖАНИЕ ОТНОСНО МАСА, ОБЕМ ИЛИ БРОЙ НА ЕДИНИЧНИТЕ ДОЗИ
0,5 мл
4. НАЧИН(И) НА ПРИЛОЖЕНИЕ
Виж листовката.
5. КАРЕНТЕН СРОК
Карентен срок :(Няма да бъде посочен - Не е необходим).
6. ПАРТИДЕН НОМЕР
Lot{номер}
7. ДАТА НА ИЗТИЧАНЕ СРОКА НА ГОДНОСТ
Годен до {месец/година}
8. НАДПИСЪТ “САМО ЗА ВЕТЕРИНАРНОМЕДИЦИНСКА УПОТРЕБА”
Само за ветеринарномедицинска употреба.


B. ЛИСТОВКА


ЛИСТОВКА
Nobivac Bb за котки
1. ИМЕ И ПОСТОЯННИЯ АДРЕС НА УПРАВЛЕНИЕ НА ПРИТЕЖАТЕЛЯ НА
ЛИЦЕНЗА ЗА УПОТРЕБА И НА ПРОИЗВОДИТЕЛЯ, АКО ТЕ СА РАЗЛИЧНИ
ЛИЦА
Intervet International B.V.
Wim de Körverstraat 35
PO Box 31
NL - 5830 AA Boxmeer
The Netherlands
2. НАИМЕНОВАНИЕ НА ВЕТЕРИНАРНОМЕДИЦИНСКИЯ ПРОДУКТ
Nobivac Bb за котки
Жива ваксина срещу заболявания на горните дихателни пътища при котките, причинени от
Bordetella bronchiseptica.
3. СЪДЪРЖАНИЕ НА АКТИВНИТЕ СУБСТАНЦИИ И ПОМОЩНИТЕ ВЕЩЕСТВА
В една доза от 0.2 мл реконституирана суспенсия:
≥106,3 и ≤108,3 CFU от жив бактериален щам B-C2 на Bordetella bronchiseptica,
4. ТЕРАПЕВТИЧНИ ПОКАЗАНИЯ
За активна имунизация на котки, на възраст 1 месец или по-големи, за намаляване клиничните
признаци от асоциирани с Bordetella bronchiseptica заболявания на горните дихателни пътища.
Начало на имунитета: Началото на имунитета е установено при котки на 8 седмична възраст на
72-я час след ваксинацията.
Продължителност на имунитета: До 1 година.
5. ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ
Да не се използва по време на бременност и лактация.
6. НЕЖЕЛАНИ СТРАНИЧНИ РЕАКЦИИ
Понякога има кихане, кашляне, умерено и бързопреходно сълзене от очите или носа. След
предозиране се появяват идентични признаци при много малки чувствителни котенца. При
животни, които проявяват по-тежки форми, може да се приложи съответно антибиотично
лечение.
Ако забележите някакво сериозно въздействие или други ефекти, вследствие от употребата на
този ВМП, които не са описани в тази листовка за употреба, моля незабавно да уведомите
Вашия ветеринарен лекар.
17
7. ВИДОВЕ ЖИВОТНИ, ЗА КОИТО Е ПРЕДНАЗНАЧЕН
Котки.
8. ДОЗИРОВКА ЗА ВСЕКИ ВИД ЖИВОТНО, МЕТОД И НАЧИН НА ПРИЛАГАНЕ.
Една доза от 0,2 мл реконституирана ваксина поне 72 часа преди периода на очаквания риск.
За интраназално приложение.
9. СЪВЕТ ЗА ПРАВИЛНО ПРИЛОЖЕНИЕ
Оставете разтворителя да достигне стайна температура (15-25°С). Използвайки асептичните
техники, реконституирайте лиофилизираната ваксина с 0,3 мл от предоставения стерилен
разтворител. След прибавянето му, разклатете добре. Изтеглете 0,2 мл от реконституираната
ваксина в спринцовка от 1 мл или 2мл, махнете иглата и приложете цялото количество на
спинцовката в една от ноздрите на котката.
Главата на котката трябва да се държи така, че носа й да сочи нагоре и устата затоворена, за да
бъде принудена да диша през носа. Поставете спринцовката пред една от ноздрите и
внимателно приложете цялото количество на спринцовката в носната кухина през тази ноздра.
Ваксината се прилага директно с върха на спринцовката върху отвора на ноздрата и влиза в
носната кухина по време на инхалирането.
10. КАРЕНТЕН СРОК
Не е необходим.
11. СПЕЦИАЛНИ ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ ЗА СЪХРАНЕНИЕ НА ПРОДУКТА
Да се съхранява при 2° – 8°C. Да се пази на тъмно.
12. СПЕЦИАЛНИ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ(Я)
Да се ваксинират само здрави котки.
Кихането на котката след приложение на продукта не пречи на ефикасността на продукта.
При отсъствие на проучвания за съвместимост, не смесвайте този ветеринарномедицински
продукт с никакви други продукти, освен разтворителя, предлаган за употреба с ваксината.
Няма налична информация за безопасността и ефикасността от съвместното използване на
ваксината, с която и да е друга ваксина. Затова се препоръчва да не се прилагат други ваксини
14 дни преди или след ваксиниране с този продукт.
Не употребявайте по време на антибиотично лечение или заедно с други интраназални
продукти.
Ако до една седмица след ваксинирането се даде антибиотик, ваксинирането трябва да се
повтори след приключване на лечението с антибиотика.
Ваксинираните животни могат да разпространяват ваксиналния щам на Bordetella bronchiseptica
в продължение на 6 седмици; в единични случаи до поне една година. Възможно е и
неравномерно отделяне.
18
Въпреки, че риска от заразяване на хора със слаба имунна система с Bordetella bronchiseptica е
изключително малък, препоръчва се котките, които са в близък контакт с такива хора да не се
ваксинират с тази ваксина. Тези хора трябва също да знаят, че котките могат да отделят
ваксиналния щам в продължение на 1 година след ваксинацията.
Кучета, прасета и неваксинирани котки могат да реагират на ваксиналния щам с умерени и
бързопреходни дихателни симптоми. Други животни като зайци и малки гризачи не са били
изследвани. Използавенто на тази жива бактериална ваксина трябва да се направят подходящи
дезинфекционни процедури.
В случай на инцидентно самоинжектиране незабавно да се потърси медицински съвет като на
лекаря се покаже листовката или етикета на продукта.
Вносът, продажбата, доставката и/или употребата на Nobivac Bb за котки е или може да бъде
забранена в някои страни членки – на цялата или част от тяхната територия, съобразно
националната политика за опазване здравето на животните. Всяка личност, възнамеряваща да
внася, продава, доставя и/или употребява Nobivac Bb трябва да се консултира със съответните
компетентните власти на страната-членка за установената политика на ваксинации преди вноса,
продажбата, доставката и/или употребата.
13. СПЕЦИАЛНИ ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ ПРИ УНИЩОЖАВАНЕ НА НЕИЗПОЛЗВАН
ПРОДУКТ ИЛИ ОСТАТЪЦИ ОТ НЕГО, АКО ИМА ТАКИВА
Унищожаване на остатъчни материали, които са били в контакт с активната субстанция чрез
изваряване, изгаряне или потапяне в подходящ дезинфектант, одобрен за употреба от
компетентните власти.
14. ДАТАТА НА ПОСЛЕДНИЯ ПРЕГЛЕД НА ТЕКСТА
Подробна информация за този продукт може да намерите на интернет страницата на Европейската
Агенция по Лекарствата (EMEA) http://www.emea.europa.eu/.
15. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
Само за ветеринарномедицинска употреба.
Опаковка:
Картонена кутия с 5 флакона лиофилизирана ваксина и 5 флакона стерилен разтворител.
19
AНЕКС ІV
СТАНОВИЩЕ
ЗА
ЕДНО ДОПЪЛНИТЕЛНО ПОДНОВЯВАНЕ
Изисква се едно допълнително подновяване за одобрения продукт поради следните причини:
- ограничено излагане ,дължащо се на ограничена търговия


Интернет формат от www.emea.europa.eu

Емотикони, картинки, скрийнсейвъри, wallpapers, glitters, ringtones for free








Ако желаете да разгледатe повече такива или да свалите някои за себе си посетете страницата на www.RadicoM-ComputerS.com

  • Smileys free to Download
  • Ringtones free to Download
  • Glitters free to Download
  • Wallpapers free to Download
  • Screen savers free to Download
  • Games free to Download

    И още много други безплатни картинки и емотикони за сваляне!
    www.RadicoM-ComputerS.com





  • Московска Стражевая снимки, галерия 5

    Keywords: Снимки Московска Стражевая, Емотикони кучета



    « 1 | 2 | 3 | 4 | 5 »

    « 5 »













    «1 | 2 | 3 | 4 | 5 »

    « 5 »

    Московска Стражевая снимки галерия 4

    Keywords: Moskow Watchdog pictures, Emoticons, Emoticoni, Dog photos



    «1 | 2 | 3 | 4 | 5»

    « 4 »




























    «1 | 2 | 3 | 4 | 5»

    « 4 »




    Московска Стражевая снимки галерия 3

    Keywords: Московска Стражевая снимки, Снимки Руска Стражева, Снимки кучета, Moskow Watchdog pictures



    «1 | 2 | 3 | 4 | 5»

    « 3 »












    «1 | 2 | 3 | 4 | 5»

    « 3 »




    Selo-Banya.com - Новини