Рупите - символ на изцелението и след смърта на Ванга


Рупите са символ на изцелението за всички болни хора не само у нас, но и на целия Балкански полуостров, че и отвъд. Изумителните предсказания на Ванга са излекували и спасили хиляди от болести и неволи. Безчет са покъртителните истории за способността й да определя подходящото лечение за различни заболявания.

Баба Ванга – природният феномен със способността да предрича бъдещето, но и да „вижда” в миналото! Няма я вече на белия свят отричаната и обожествявана пророчица. Но тя е свързана завинаги с Рупите - това кътче на България, превърнало се в символ на изцелението.

Местността Рупите е разположена в Югозападна България, в близост до река Струма и на 17 км от град Сандански. Тя е кратер на изгаснал вулкан, между хълма Кожух (с надморска височина 281 м), множество термални извори и хълма Пчелина. Климатът е континентално-средиземноморски с горещо лято и мека зима. В югозападното подножие на Кожух се намират останки от големия античен град Петра, основан от траките през последната четвърт на IV в. пр. н. е. В близост до него е съществувал манастирът „Свети Пантелеймон”, от който днес е останал само малък параклис. Районът е бил оживен културен и религиозен център. Намерени са следи от хилядолетно човешко присъствие. Те оформят представата за хармонично съжителство на хората с природата и преклонението им пред земните и небесни сили.

Според пророчицата баба Ванга, живяла дълги години тук, планината Кожух е ключ към разгадаването на древното ни минало: „Това място тук е много особено. Служи ми като акумулатор и аз се зареждам от него. Някога тук е горял страшен огън, а този хребет над нас крие една голяма тайна. Там, където е бил кратерът на вулкана, (където сега е църквата), някога е имало голям град, погребан под огнената лава. Жителите му били високи и едри, обличали се в тънки и блестящи като станиол дрехи и били много просветени.”

Рупите са прочути с термалните си извори с много лековити свойства. В някои от тях водата е с температура до 76˚С и с голям дебит. Тя е леко минерализирана и съдържа хидрокарбонати на натрий, силиций, флуор и сулфиди. Лечебните й свойства влияят положително при заболявания на храносмилателната система (стомашно-чревни), чернодробно-жлъчни, хронични панкреатити, бъбречно-урологични, на опорно-двигателния апарат, неврологични, гинекологични, кожни и ендокринно-обменни болести (подагра, диабет). В малките езерца на открито, в които водата е с по-ниска температура, могат да се видят потопени хора, търсещи изцеление от различни болести.

Мястото е магнетично. Тук всеки ден се ниже нескончаем поток от хора, които идват, за да се поклонят на гроба на легендарната пророчица Ванга, да запалят свещ за здраве и късмет в храма „Света Петка”, издигнат от нея. Църквата е изписана от проф. Светлин Русев. От иконостаса гледат светии с лицата на известни наши съвременници. С модерната си, раздвижена и въздушна архитектура тя е бял лебед сред строгостта на околните скали. До нея е малката приветлива къщичка на баба Ванга, потънала в облак от пъстри цветя и зеленина. Облагороденото късче земя е красив зелен оазис на десния бряг на река Струма. То е глътка свежест сред доста странния околен пейзаж, който създава усещането за тайнственост и подтиква към преклонение. Езерцата, образувани от изворите имат неописуеми цветове. Дъното им е обагрено от бяло и кремаво до тъмнооранжево. В съчетание със зелените водорасли и растения по брега, се получава невероятна гледка. Изворите са забулени в изпарения и създават усещането за приказен, тайнствен свят; царят космична тишина и спокойствие и времето сякаш отдавна е спряло. Ако живеете в голям и шумен град, тук ще се почувствате сякаш сте на друга планета. Поразходете се наоколо, потопете се в някое езерце с минерална вода и ще забравите всички свои грижи.

Край Струма се намира единствената заливна крайречна гора в българския участък на реката, съставена от бяла топола. Наблизо има експериментална база за микроводорасли, орнитологическа станция и манастирски комплекс. Свещеното място се посещава и от много поклонници от различни държави. На Рупите Ванга е живяла дълги години и заради нея цялата околност се смята за свята, а мястото - излъчващо силна благотворна и целебна енергия. Чудесата, които все още стават в този край, продължават и след смъртта й. Бабата на нямо дете сънувала сляпата пророчица. Тя й заръчала да сложи детето на трона й в църквата, за да оздравее. Бабата завела момченцето в Рупите, изпълнила заръката и то наистина възвърнало говора си.


източник

Selo-Banya.com - Новини