2012 - Краят на света или начало на нова епоха




2012 е година, спомената в много предсказания като края на дните за човечеството. Изследванията на много съвременни учени също са достигнали до извода, че планетата ни е обречена. Истина ли е това, и ако е, как би трябвало да изживеем дните до идването на този момент?

Във всяка една култура и във всички ортодоксални религии се среща концепцията за идването на края на света и за настъпването на огромни промени, засягащи цялата планета. Почти всички сведения споменават, че това ще се случи в началото на 21 век. Според календара на маите краят на света ще настъпи точно на 21 декември 2012 г. Подобна дата е предсказана и от Нострадамус, както и от древната китайска „Книга на промените” („И Чинг”), която предсказва хода на промените във Вселената.

Маите са създали изключително точен астрономически календар, който по нищо не може да се сравнява с този, който използваме днес. Те са успели да предвидят с прецизна точност събития, случили се повече от хиляда години след изчезването на тяхната цивилизация. Изненадващо, последният ден от техния календар е датата 21 декември 2012 г. , който бележи края на епохата на „Петото Слънце”. Някои хора го разбират като края на света, докато други смятат, че тогава ще настъпи началото на нов период от човешката история.

Днешните учени също дават тревожна прогноза за съдбата на нашата човешка раса, като изчисленията им „случайно” съвпадат с годината 2012. Според изчисленията на редица астролози на 21 декември 2012 г планетите от Слънчевата система, както и други големи космически тела в галактиката, ще се подредят в права линия, което ще доведе до сериозни, фатални за Земята промени. Други изследвания посочват, че през същата година е поредния пик на слънчева активност. Много учени вече са установили, че тогава ще започне ерата на глобалното затопляне. Има и още тревожни открития, като вероятността за сблъсък с астероида 2005 YU55, както и откритието на Александър Филатов, който заявява, че според неговите изчисления през 2012 г близо до Земята ще премине планетата Нибиру и ще стане причина за смяна на полюсите и промяна в климата. Това ще доведе до голям потоп, който ще унищожи голяма част от познатия ни свят.

Тези, а и много други изследвания в научните кръгове довеждат до извода, че 2012 г ще е фатална за хората. Не само ще е фатална, но според тях изходът е неизбежен. Но въпреки това, при религиите Краят на дните не е представен толкова песимистично. Според тях човек има все още искрица надежда за спасение. В Библията финалният ден за човечеството е споменат като „Денят на страшния съд” или „Второто пришествие”. Други свещени книги също го изобразяват по подобен начин. Според описаното в тях, Бог ще се яви пред хората и ще спаси тези, които са добри, а лошите ще бъдат изпратени в Ада.

В будистките сутри също може да се намери подобно предсказание за явяването на Бог пред хората, като например легендата за цветето Удумбара. Според древните текстове това е свещено цвете от друго измерение, явяващо се в човешкия свят веднъж на 3 000 години. Появата му е символ за приближаването на велико събитие, свързано с пристигането на „Свещения крал, който върти Колелото”. В сутрите също е пояснено, че всеки, който е добър в сърцето си и проявява състрадание към другите, ще има честта да бъде спасен от „Свещения крал”.

Днес, макар и да звучи нереално, цветето Удумбара е забелязано да цъфти на много места по света. За първи път то е открито през 1997 г да расте върху статуя на Бодхисатва в храма „Суми Зен” в Сунчеон, Южна Корея, а след това и в много други страни.

Дали легендата е вярна и дали все още имаме шанс за спасение, това предстои да се види. Но всички тези събития, които напоследък се случват по света – войни, терористични заплахи, наводнения, урагани, замърсяването на околната среда и други природни и създадени от човека бедствия – приличат на предупреждения към хората, че нещо голямо предстои да се случи. Въпросът е, дали сме способни да приемем и да разберем правилно тези знаци.

Дали вярваме, че 2012 г ще е краят на света или не и дали след това човешката раса ще продължи да съществува, дали древните предсказания ще се окажат верни и дали прогнозите на съвременната наука са точни, вероятно всеки ще открие отговора на тези въпроси вътре в себе си. Едно е сигурно – какъвто и да е изходът, каквато и да е съдбата на човечеството, ако съумеем да бъдем по-добри към себе си и към другите, да живеем живота си праведно и с достойнство, със сигурност няма да има за какво да съжаляваме, когато и да настъпи финалния ден...Източник: VK





Selo-Banya.com - Новини