Краят на Земята,поставя нов живот

Учени твърдят, че след попадане на бактерий от Земята в Космоса могат да поставят началото на живот на други места, където има подходящи условия, съобщи Би Би Си. Това може да стане, ако Земята бъде ударена от астероид или комета и скални маси от нея се откъснат и започнат пътешествие из Вселената.
Според астрономите микробите вероятно ще напуснат границите на Слънчевата система и ще поемат в неизвестна посока. Тази хипотеза е била публикувана в месечния бюлетин на кралското астрономическо общество. Така, според учените, животът се е разпространил из галактиките и вероятно не се е появил първоначално на Земята, а е дошъл от друго място на планетата ни, когато тя е била още млада.
Ако част от Земята полети след сблъсък с космическо тяло в безкрайната шир, много е вероятно чак след стотици милиони години тя да достигне до място във Вселената, където има малки планети от скали и лед. Ако условията там са подходящи, след време може да възникне живот, твърдят учените.
Последните изчисления за продължителността на живот и издържливостта на микробите кара астрономите да вярват, че хипотезата им не е безпочвена. Според тях дори и само килограм земна маса да напусне границите на Слънчевата система, в него ще има толкова бактерии, че на подходяща планета те ще могат да дадат началото на нов живот.


Планетите в Слънчевата система

Selo-Banya.com - Новини