Светът през юрата

Към края на триаса континентът Пангея започнал да се разделя на два по-малки,но все пак внушителни по размери континента - Лавразия и Гондвана.Докато тези два континента се раздалечавали все повече помежду си,започнали да се развиват нови видове динозаври.Малко по-ниските температури и по-честите дъждове през юрата създали топъл и влажен климат,който бил идеален за влечугите.Сред гущеротазовите динозаври се появили нови видове към двете групи,формирали се през триаса - двукраките месоядни тероподи и четирикраките тревопасни завроподи.Появили се и нови птицетазови динозаври,които също били тревопасни.Гигантски завроподи с дълги щии,птицетазови динозаври с костни плочки като стегозаврите,или тревопасни като камптозавъра (Camptosaurus),са някои от динозаврите,които населявали безкрайните гори през юрата.


Разделяне

Когато двата континента се отдалечили един от друг,се появили нови еволюционни центрове.Повечето от завроподите останали на Гондава,но някои тероподи като алозавъра (Allosairis) се разпръснали из цяла Лавразия.


Странно,но факт

Горите през юрата са достигнали до наши дни по формата на въглищни пластове.Мъртвите дървета (включително и цели райони,унищожени от урагани или наводнения) били покрити с кал и земя и постепенно се превърнали в материал,който прилича на скала,но гори като дърво.


В цял ръст

Диплодозите се изправяли в цял ръст,за да се защитават от хищници.Предните крайници с нокти и опашката като камшик винаги били готови за битка.


Голям апетит

Брахиозавърът бил висок 12 метра и дълъг 23 метра от моцуната до опашката.Тежели до невероятните 80 тона,колкото 12 африкански слона,и се хранел с растителност,равностойна на 35 бали сено на ден.Предните му крака били по-дълги от задните,тялото му приличало на това на жирафа,имал дълга шия,която му позволявала да достигне нежните и вкусни листа на най-високите клони на дърветата.


Храна за динозаврите

Юрските динозаври се хранели с различни животни,включително сладководни костенурки като плеизохелис и вероятно с първоптиците като археоптерикса.


Още за динозаврите

Selo-Banya.com - Новини