Скелети и черепи

Доста от известните ни динозаври били по-големи от който и да е съвременен бозайник.Динозавър със средни размери като камптозавъра ( Camptosaurus ), дълъг 6,5 метра,надминава с една трета дължината на африканския слон.Той обаче тежал само 3 тона - по малко от половината на африканското хоботно.Динозаврите били с два вида телосложение - едното е на бързия двукрак бегач хипсилофодон ( Hypsilophodon ), а другото - на тежкото четириного камаразавър ( Camarasaurus ).Те можели да достигат огромни размери благодарение на безупречно устроените си тела,които били много силни,но сравнително леки.Почти кухите прешлени на гигантските завроподи били придържани от костни опорни ламели.По-масивни прешлени биха ги направили прекалено тежки, така че нямало да могат да се държат на крака.Много динозаври имали отвори по черепа.При месоядните те били по-големи, за да оставят място на мощните издадени мускули, които отваряли и затваряли челюстите им.


Камаразавър


Череп

18-метровия завропод бил с малка глава.Големите отвори в горната част на черепа вероятно служели за охлаждане на мозъка.


Гръбначен стълб

Подобно на стоманените греди на кулокран,прешлените давали опора където е най-нужно.


Ребра

Особено дългите ребра обхващали едрия стомах, който трябвало да смила доста твърди растения.


Предни ходила

Петте силни пръста с нокти спомагали да се поеме тежестта на гръдния кош,шията и главата.


Кости на краката

Както всички завроподи,така и този камарозавър притежавал колоновидни крака , които да издържат на огромното му тегло.


задни ходила

Пръстите се изпъвали за по-добра опора,когато животното се повдигало, за да достигне върховете на дърветата.


Хипсилофодон


Череп

Тази "газела" сред динозаврите, дълга 1,5 метра, имала рогова човка, относително голям мозък и широки черепни отвори за очите.


Гръбначен стълб

Допълнително ребра, разположени пред раменете, придържали вратните мускули.


Ръце

Четирите дълги пръста с нокти служели за хващане на клоните или за опора на динозавъра,докато пасе нискостеблената растителност.


Крака

Дълги и силни пръсти като щраус осигурявали на хипсилофодона надежда опора,докато бяга от опасността.


Кости на задните крака

Хипсилофодонът можел да тича много бързо.Късото бедро позволявало на дългите подбедрица и крайник да отскачат.


Опашка

Израстъците по долната страна на оашните прешлени придържали мускулите,които държали опашката повдигната над земята.


Цератозавър

Черепът на този 6-метров хищник с яки челюсти бил висок и тесен.Долната челюст и черепът имали големи кухини,където се помещавали мощни челюстни мускули, задействащи острите зъби.


Уранозавър

Въпреки че мускулатурата на челюстите му била слаба,уранозавърът бил ефикасно тревопасно животно.Когато затварял устата си,костите на горната челюст се раздалечавали и храната била раздробявана от кътникоподобните зъби.


През носа

Коритозавърът ( Corythosaurus ) вероятно е поемъл въздух през ноздрите на муцуната и го е изпускал през кухия си гребен, за да издава звуци.
Ноздрите на брахиозавъра пък били разположени в горната част на главата,вероятно за да охлажда през тях тялото си.


Въплътена мощ

Бедрената и подбедрената кост на тиранозавъра ( Tyrannosaurus ) били с еднаква дължина, като за тях били захванати мощни мускули.Той можел да атакува плячката с внезапно мълниеносно движение, но структурата на задните крайници не му позволявала да тича дълго.


Мозъкът на динозаврите

Динозаврите имали малък мозък, но това не изначава, че били глупави.Абсолютният размер на мозъка не е най-важният фактор - много по-важен е размерът в съотношение с останалата част на тялото.
Тялото на игуанодона било колкото автобус, с мозък не по-голям от гъше яйца,но той не се нуждаел от висока интелигентност, за да си набавя листа и плодове.
Дейнонихусът, напротив, е трябвало да засича със зрението и да усеща с обонянието си бързи плачки,които да преследва - затова и неговият мозък бил колкото ябълка, докато тялото му било по-малко от автомобил.Обаче важната за "мисленето" част на мозъка, кората, при динозаврите била по-малка в сравнение с тази на бозайниците - динозавърът не би могъл да научи нови неща толкова лесно, колкото маймуната или кучето.


Знаете ли, че..?

Мозъкът на стегозавъра бил голям колкото орех.Изглежда, че жлеза, намираща се между прешлените на таза, произвеждата при нужда богатия на енергия гликоген, който давал на това животно необходимото рязко ускорение, за да се изплъзне от хищници.


Още за динозаврите

Selo-Banya.com - Новини