Титания

Титания е четиринадесетият (от познатите) спътник на Уран,и най-големия естествен спътник на Уран.
Открит е от Уилям Хершел на 11 януари 1787г.През тази година е открит и друг спътник на Уран-Оберон.
Титания носи името на царицата на феите и съпруга на Оберон от драмата "Сън в лятна нощ" на Уилям Шекспир.Наименованието е предложено през 1852 от Джон Хершел.Понякога спътника е наричан още и Уран 3.И останалите спътници на Уран носят имена на герои от произведения на Александър Поуп или Шекспир.
Орбитата на Титания е 436 270 km от Уран,средния диаметър 1577,8 км,площ 7 800 000 км2,маса 3,526*10 21 кг.,средната плътност 1,71 g/cm3,период на въртене 8,71 дни ( синхронен ),повърхностна гравитация 0,378 m/s2,Албедо 0,28,атмосферно налягане-няма.


Физически характеристики

Единствените близки снимки на спътника са изпратени от апарата Вояджър 2 който посети урановата система през януари 1986 г. Поради разположението на спътника и слънцето на апарата се удаде да заснеме само южното полукълбо.
Титания се състои приблизително от 50% лед, 30% силикатни скали и 20% метан и други въглеводороди. Наблюдаваната част от повърхността разкрива огромен каньон с размери подобни на Valles Marineris („Долината на Маринър“) на Марс и Ithaca Chasma („Пропастта Итака“) на сатурновия спътник Тетида.
Най-големият кратер е Гертруд с размери 326 km в диаметър.
Учените са установили следните геологични черти на Титания:пропасти,кратери,откоси.
Титания прилича на Ариел, само че е по-голяма. Всички големи луни на Уран са смес от около 40-50% воден лед, а останалата част се пада на скалисти материали. В състава на луните около Уран има повече скали отколкото в големите спътници на Сатурн (като Рея например).
Една от теориите за историята на Титания твърди, че някога луната е била достатъчно гореща за да е течна. В последствие повърхността се охладила; когато вътрешността замръзнала, тя се разширила принуждавайки повърхността да се напука. Долините, които можем да видим днес, са именно тези пукнатини.


Окултация

На 8 септември 2001 г. Титания закрива слабосветеща звезда. Това е удобен случай за астрономите да преизчислят диаметъра и ефемерията ѝ, и да засекат евентуално съществуаваща атмосфера. Получената информация сочи, че няма атмосфера при налягане 0,03 микробара. Ако съществува такава, то тя би била по-тънка от тази на Тритон и Плутон.


Снимки на Титания
Уран
Планетите в Слънчевата система

Selo-Banya.com - Новини