Тетида

Тетида е деветият (от познатите) спътник на Сатурн,открит е на 21 март 1684г. от Джовани Доменико Касини.
Средния диаметър на спътника е 1059,8 км,масата е 6,176*10 20 кг.,плътността 0,99 g/cm3,повърхностна гравитация 0,16 m/s2,Албедото е 0,8,средната температура на повърхността е 86 К.
Касини нарича спътниците на Сатурн,които той е открил Sidera Lodoicea или Звездите на Луи (Диона,Тетида,Рея,Япет).Касини ги нарича така в чест на своя крал Луи 14.В гръцката митология Тетида била титанка и морска богиня, която била сестра и жена на Океан.


Физически характеристики

Тетида е изградена предимно от лед и е сходна по строеж с Диона и Рея. Плътността на спътника е 1,21 g/cm3, сочеща, че той е изграден почти изцяло от лед. Повърхността му е осеяна с множество кратери и се наблюдават пукнатини и разломи в леда.
На Тетида се наблюдават два основни вида терен: райони, гъсто осеяни с кратери, и тъмни пояси с по-малко кратери, простиращи се по дължината на спътника. За последния вид терен се счита, че в миналото на Тетида е бил геологически активен.
На задното полукълбо на Тетида се намира кратера Одисей, чийто диаметър от 400 km съставлява почти 2/5 от диаметъра на спътника. Въпреки че очертанията на кратера са видни, релефът му е почти гладък поради слягването на ледената кора на Тетида в период на милиони години.
Друга забележителност на Тетида е Ithaca Chasma („Пропастта Итака“), широка 100 km и дълбока от 3 до 5 km и простираща се на дължина 2000 km или приблизително 3/4 от обиколката на Тетида. Предложени са две теории за произхода на пропастта Итака. Според първата тя е образувана вследствие на разширението на спътника, след като течната в миналото вода във вътрешността му е замръзнала (леда има по-малка плътност от водата). Това разширение е причинило разломи по повърхността на Тетида, което също е заличило много от по-старите кратери. Според другата теория пропастта се е образувала след сблъсъка с астероида образувал кратера Одисей под действието на сеизмичните вълни, породени от удара.
Температурата на повърхността на Тетида е -187°C.


Kо-орбиталните спътници Телесто и Калисто

Телесто е десетият (от познатите) спътник на Сатурн,Диаметъра му е 29 км.В гръцката митология Телесто била дъщеря на Океан и Тетида.Открита от Смит, Реитсема, Ларсън и Фонтен през 1980 г.


Калипсо е единадесетият (от познатите) спътник на Сатурн,диаметъра му е 26 км.В гръцката митология Калипсо била морската нимфа, на чийто остров Одисей останал седем години.
Окрита от Паску, Сейделман, Баум и Кюри през 1980 г. чрез използване на прототипи на оборудване за космическия телескоп Хъбъл.
Калипсо и Телесто са едни от най-малките луни в Слънчевата система.


Снимки на Тетида
Сатурн
Планетите в Слънчевата система

Selo-Banya.com - Новини