Саркоптоза-кожна краста

(кърлежите Sarcoptes canis Gerlach)

Саркоптозата е често срещана и тежко протичаща краста при кучето.От нея боледува и човекът.

Етиология
Причинител е кърлежът Sarcoptes canis Gerlach, 1857, спадащ към семейство Sarcoptidae. Тялото му е кръгло, с размери при мъжките 205-245 х 140-170µm, а при женските - 315-470 х 220-345µm. Хоботчето е късо и разположено отпред. Липсват очи и дишането е чрез кожата.

Саркоптидните кърлежи паразитират дълбоко в епидермиса на кожата и образуват ходове (тунели) в нея. Женските снасят общо 40-50 яйца, от които след 3-5 дни се излюпват ларви. Ларвите след няколко дни се превръщат последователно в протонимфи и телеонимфи. След няколко дни нимфите се превръщат в полово зрели кърлежи, които живеят 3-4 седмици.

Епизоотология
Заразяването е пряко, чрез контакт или косвено, чрез предмети, съдове, постеля и др. Саркоптозата е силно контагиозна и внесена във фермата за кучета, бързо се разпространява, особено сред младите животни. Човек може да бъде както гостоприемник, така и разпространител.


Патогенеза
При образуването на ходовете кърлежите травматизират кожата, като възпалението достига до stratum germinativum и субкутиса. Механичното дразнене и токсичността на слюнката на паразитите причиняват силен сърбеж. Възпалението е съпроводено със серозно-клетъчна инфилтрация и струпване на лимфоцити и левкоцити в засегнатите участъци. Образуват се пустули, които се пукат и се превръщат в крусти. При гнойна инфекция пустулите се превръщат в абсцеси. В резултат на резорбцията на токсини животните се алергизират и настъпва еозинофилия, еритропения и спадане на хемоглобина.

Признаци
  • инкубационен период до 1-2 седмици

  • болестта започва обикновено по главата(около устата, очите, врата, гърдите)

  • бързо разпространение по цялото тяло

  • поява на червеникави папули и везикули, преминаващи в по късен стадий в пустули и жълтокафяви крусти

  • окапване на космената покривка в засегнатите участъци

  • много силен сърбеж и кучетата непрекъснато се чешат, като предизвикват допълнително травматизиране на кожата с екскориации

  • кожата се удебелява, набръчква, напуква

  • при генерализирани случаи животните отслабват и в отделни случаи умират


  • Диагноза
    Поставя се въз основа на клиничните признаци, епизоотологичното проучване и микроскопско изследване на настърган материал, взет на границата между изменената и здрава кожа, в които има най-много кърлежи. Изследването се извършва по два начина:

    Изследване на умъртвени кърлежи - Настърган материал се поставя в петриева паничка и се залива с 10% калиева основа или с 50% разтвор на глицерин или млечна киселина с вода; след 30 мин. материалът се раздробява на ситни парчета и се наблюдава под микроскоп

    Изследване на живи кърлежи - Материалът, събран в петриева паничка се, внимателно се нагрява на спиртна лампа. От температурата кърлежите напускат кожата и плъзват из съда. Събират се, пренасят се на предметно стъкло и се наблюдават под микроскоп.

    Лекуване
    Преди третиране животните е добре да се застрижат, особено породите с дълъг косъм и да се измият със сапун и топла вода, като се отстранят крустите от засегнатите участъци. Третирането се извършва няколкократно, в зависимост от средството, което се използва. Самото средство е най-добре да бъде назначено от вашия ветеринарен лекар, след преглед на животното и необходимите изследвания.

    Профилактика
    Болните кучета се отделят и лекуват, а клинично здравите, се третират профилактично.Домашните кучета се изолират от хора, особено от деца, и се лекуват до пълно оздравяване.Хората, били в контакт с болни кучета, трябва да потърсят съвет от лекар.

    Материал от bgvet dot org

    Selo-Banya.com - Новини