Хигиена и здравни грижи на кучето

Хигиената е важна част от основните ежедневни занимания на собственика-от деня, в който той се сдобие с куче. Не е достатъчна само ентусиазираната и грижлива хигиена-трябва да се познава технологията на ресането, необходимите инструменти и прибори и тоалетните препарати.Освен подобряване на външния вид, хигиената премахва и мъртвите косми, които кучето би ръсило навсякъде из жилището.

Честата хигиена също отстранява оплитания и сплъстявания при дългокосместите породи и така улеснява подстригването там, където е необходимо. Четкането и ресането също премахват мръсотиите и паразитите от козината-подобряват кръвоснабдяването на кожата и стимулират растежа и здравината на косъма.

Смята се също, че хигиената и ресането пособряват тонуса на мускулите на гърба и крайниците-както масажът при хората. Редовната хигиена още помага на собственика да открива кожни заболявания и други нередности, което пък дава възможност за навременна намеса на ветеринаря. Ще се изненадате много, ако разберете колко кучета със силно сплъстена козина или прераснали нокти "посещават" хирургическта маса по единствената причина, че редовната им хигиена е била занемарена.

Здравни грижи
Преди да си вземете куче, посъветвайте се със специалист или ветеринарен лекар за възможните рискове. Още при покупката кученцето ви трябва да бъде прегледано от ветеринарен лекар, за да бъдете сигурни, че е здраво и няма наследствени недостатъци. Вродените заболявания обаче не могат да бъдат открити в ранната възраст. Например едно куче може да покаже признаци на прогресираща атрофия на ретината или тазобедрена дисплазия едва на шестмесечна възраст. Във всеки случай, за да бъдете сигурни, трябва да бъдете удостоверени от продаващия кученцето за здравото му потекло.

Selo-Banya.com - Новини