Бълхите

(Слюнката на бълхите е силно токсична )

Етиология
По кучето паразитират следните видове:

Ctenocephalus canis Curtis - "кучешка бълха", но паразитира и при котки, лисици, човек, гризачи
Ctenocephalus felis Bouche - "котешка бълха", но паразитира и при куче и човек
Pulex irritans Linnaeus - "човешка бълха", но паразитира и при куче, котка, гризачи, човек
Тялото е странично сплескано и е покрито със здрава хитинизирана обвивка.

Развитието минава през 4 стадия. Женските снасят в околната среда от 400 до 2000 яйца.В зависимост от температурата след 50-60 дни се излюпват ларви, които водят свободен живот в почвата, подовете на помещенията и др.Хранят се с гниещи вещества.След 3 линеения се превръщат в какавиди.Като имаго нападат животните и смучат кръв.Живеят от 1 до 17 месеца.

Патогенеза и признаци
Слюнката на бълхите е силно токсична и предизвиква възпаление и сърбеж на мястото на ухапване.Убожданията са болезнени, а по-късно болката преминава в сърбеж.Животните се чешат или хапят до кръв.Спокойствието им се нарушава, особено нощем.При масова инвазия се развива анемия и животните отслабват.

Бълхите са преносители на доста заболявания като чума, тиф, антракс и др.Те играят и роля на междинни гостоприемници на Dipylidium caninum-цестод при кучето и Dirophilaria immitis-сърдечен паразит при куче.

Диагноза
Тя е лесна, особено при животни с по-къс косъм.При разтваряне на космената покривка се виждат бързо преминаващи и скриващи се бълхи.

Лекуване
По принцип се използват същите препарати, както при борбата с въшките. За поставяне на диагноза и назначаване на лечение се обърнете навреме към вашия ветеринарен лекар.
Бълхите са временни кръвосмучещи ектопаразити по животните и човека, които принадлежат към разред Aphaniptera. Те не проявяват строга специфичност по отношение на гостоприемниците и могат да смучат кръв от различни видове животни.
bgvet dot org

Selo-Banya.com - Новини