Windows Vista - защита и безопасна работа

Важи за всички издания на Windows Vista
Кое издание на Windows Vista използвам?


Ако се свързвате с Интернет, разрешавате на други хора да работят с компютъра ви или споделяте файлове с други хора, трябва да предприемете мерки да защитите вашия компютър от увреждане. Защо? Защото има компютърни престъпници, наричани понякога хакери или кракери, които атакуват компютрите на други хора. Те могат да атакуват пряко, като влизат във вашия компютър през Интернет и крадат ваша лична информация, или непряко, като създават зловреден софтуер (или малуер), предназначен да навреди на вашия компютър.За щастие вие можете да се защитите, като вземете няколко прости предпазни мерки. Тази статия описва тези заплахи и това, което можете да направите, за да се защитите от тях.


Проверяване на състоянието на вашата защита с центъра за защита на Windows


Центърът за защита на Windows е вашият генерален щаб за компютърна защита. Той показва състоянието на защитата на вашия компютър и препоръчва какво да направите, за да помогнете за подобряването на защитата му. За да го отворите:
• Центърът за защита се отваря, като щракнете върху бутона Старт , Контролен панел, Защита и Център за защита.

Центърът за защита проверява компютъра ви за следните съществени елемента на сигурността: • Защитна стена. Стена, която помага за защитата на компютъра, като пречи на хакерите и зловредния софтуер да получат достъп до него.
• Автоматично актуализиране Windows може да извършва проверява за актуализации за вашия компютър и да ги инсталира автоматично.
• Защита от зловреден софтуер. Антивирусният софтуер помага за защитата на компютъра срещу вируси, червеи и други заплахи за сигурността. Противошпионският софтуер може да помогне за защитата на компютъра от шпионски софтуер и друг потенциално нежелан софтуер.
• Други защитни настройки. Центърът за защита проверява дали са направени правилните настройки за защита в Интернет и дали е включен контролът върху потребителския акаунт. За повече информация вж. Общ преглед на контрола върху потребителския акаунт.


Ако някой от елементите за защита е на червен или жълт фон, вашият компютър може да е уязвим на заплахи за сигурността. За да коригирате проблема, щракнете върху елемент, за да го разгънете, а после следвайте инструкциите.
Какво представляват предупрежденията за защита?
Ако Windows открие, че вашият компютър може да има нужда от по-голяма защита във всяка от областите на защита – защитна стена, автоматична актуализация, защита от зловреден софтуер или други настройки за защита – ще ви показва предупреждение всеки път, когато влизате, докато не решите проблема. Предупрежденията се показват в областта за уведомяване върху лентата на задачите.

Щракнете върху уведомяването, за да отворите центъра за защита, където можете да научите как да отстраните проблема. Забележка! За да изключите уведомяванията на защитата или да скриете иконата на центъра за защита в областта за уведомяване, отворете Центъра за защита, щракнете върху Промени начина, по който центърът за защита ме уведомява и изберете опция. Дори при изключени уведомявания центърът за защита ще продължи да проверява и показва състоянието на защитата.

Използване на защитна стена
Защитната стена на Windows е софтуер или хардуер, който проверява информацията, идваща от Интернет или компютърна мрежа, като или я отклонява, или й позволява да премине до компютъра, в зависимост от настройките на защитната ви стена. По този начин защитната стена ви помага да предотвратите достъпа до вашия компютър на хакерски и зловреден софтуер.Защитната стена на Windows е вградена в операционната система и се включва автоматично.


Ако работите с програма за комуникация в реално време или играете на мрежова игра с няколко участници, която има нужда да получава информация от Интернет или друга мрежа, защитната стена ще ви пита дали искате да блокирате или деблокирате (разрешите) връзката. Ако изберете да деблокирате връзката, защитната стена на Windows създава изключение, за да не ви безпокои повторно, когато в бъдеще на тази програма й е необходима информация.Вж. също Защитна стена: често задавани въпроси.Най-горе в страницата
Използване на защита срещу вируси


Вирусите, червеите и троянските коне са програми, създадени от хакери, които използват Интернет за атакуване на уязвими компютри. Вирусите и червеите могат да се възпроизвеждат от един компютър в друг, докато троянските коне влизат в компютъра, като се крият в привидно нормална програма, например скрийнсейвър. Разрушителните вируси, червеи и троянски коне могат да изтриват информация от вашия твърд диск или да блокират напълно вашия компютър. Други не причиняват преки увреждания, но влошават производителността и стабилността на компютъра.Антивирусните програми преглеждат електронната поща и другите файлове на компютъра за вируси, червеи и троянски коне. Ако намерят, антивирусните програми или ги поставят под карантина (изолират ги), или ги изтриват напълно, преди да увредят компютъра или файловете.Windows няма вградена антивирусна програма, но производителят на вашия компютър може да е инсталирал някоя такава програма. Проверете в центъра за защита дали вашият компютър има защита против вируси. Ако няма, посетете уеб страницата Антивирусни партньори на Microsoft, за да намерите антивирусна програма.Тъй като всеки ден се откриват нови вируси, важно е да се избере антивирусна програма с възможност за автоматична актуализация. Когато антивирусният софтуер се актуализира, той добавя нови вируси към своя списък за проверка, което му помага да защитава вашия компютър от новите атаки. Ако вашият списък с вируси е остарял, компютърът ви е уязвим за нови заплахи. Обикновено актуализациите изискват заплащане на годишна абонаментна такса. Поддържайте абонамента си, за да получавате редовни актуализации. Ако не използвате антивирусен софтуер, излагате вашия компютър на риск от увреждане от зловреден софтуер. Освен това рискувате да разпространявате вируси в други компютри.

Използване на защита срещу шпионски софтуер


Шпионският софтуер е софтуер, който може да показва реклами, да събира информация за вас или да променя настройки на вашия компютър, обикновено без да има вашето съгласие за това. Например шпионският софтуер може да инсталира нежелани ленти с инструменти, връзки или предпочитани връзки във вашия уеб браузър, да променя вашата начална страница по подразбиране или често да показва изскачащи реклами. В някои случаи шпионският софтуер не показва никакви признаци, по които можете да го откриете, но тайно събира деликатна информация, например посещаваните от вас сайтове или текста, който набирате. Най-често шпионският софтуер се инсталира чрез безплатен софтуер, който изтегляте, но в някои случаи и простото посещение на някой сайт води до заразяване с шпионски софтуер.За да защитите компютъра си от шпионски софтуер, използвайте противошпионски програми. Тази версия на Windows има вградена противошпионска програма, наречена Windows защитник, която се включва по подразбиране. Windows защитникът ви предупреждава, когато шпионски софтуер се опитва да се инсталира на вашия компютър. Освен това той може да сканира компютъра за съществуващ шпионски софтуер и да го премахва.Тъй като всеки ден се появява нов шпионски софтуер, Windows защитникът трябва редовно да се актуализира, за да открива и предпазва от последните заплахи. Windows защитникът се актуализира при необходимост, когато актуализирате Windows. За да имате най-високо ниво на защита, настройте Windows да инсталира актуализациите автоматично (вж. по-долу).Вж. също Шпионски софтуер: често задавани въпроси и Използване на Windows защитникаНай-горе в страницата
Автоматично актуализиране на Windows


Microsoft предлага регулярно важни актуализации на Windows, които могат да ви помогнат да защитите вашия компютър от нови вируси и други заплахи за сигурността. За да сте уверени, че ще получавате тези актуализации възможно най-бързо, включете автоматичното актуализиране. По този начин не е нужно да се безпокоите, че във вашия компютър може да липсват важни поправки на Windows.Актуализациите се свалят във фонов режим, когато сте свързани към Интернет. Актуализациите се инсталират в 3:00 ч. сутринта, освен ако не сте задали друг час. Ако изключите компютъра си преди това, можете да инсталирате актуализациите преди изключването. В противен случай Windows ще ги инсталира при следващото включване на компютъра.

За да включите автоматичното актуализиране:


1. Страницата за актуализиране на Windows се отваря, като щракнете върху бутона Старт , Всички програми и Страница за актуализиране на Windows.
2. Щракнете върху Променяне на настройки.
3. Проверете дали е отметнато Инсталирай актуализациите автоматично (препоръчва се). Windows ще инсталира важни актуализации за компютъра ви, когато станат налични. Важните актуализации са от изключителна полза, предоставяйки например подобрена защита и надеждност.
4. Уверете се, че под Препоръчвани актуализации е отметнато квадратчето Включвай препоръчваните актуализации при изтегляне, инсталиране или уведомяване за актуализации и натиснете OK. Препоръчителните актуализации се отнасят до некритични проблеми и помагат в подобряването на работата с компютъра ви. Ако трябва да въведете административна парола или потвърждение, въведете паролата или я потвърдете.

Използване на стандартен потребителски акаунт


Когато влезете във вашия компютър, Windows ви разрешава определено ниво на права и привилегии в зависимост от типа на вашия потребителски акаунт. Съществуват три типа потребителски акаунти: стандартен, на администратор и на гост.Въпреки че акаунтът на администратор предоставя пълен контрол върху компютъра, използването на стандартен акаунт прави вашия компютър по-защитен. По този начин, ако други хора (или хакери) получат достъп до вашия компютър, когато сте влезли в него, те не могат да променят настройките за защита на компютъра и акаунтите на другите потребители. За да определите типа на вашия акаунт
• Потребителските акаунти се отварят, като щракнете върху бутона Старт , Контролен панел, Потребителски акаунти и безопасност на семейството (или върху Потребителски акаунти, ако сте свързани в мрежов домейн) и след това върху Потребителски акаунт.Типът на акаунта се появява под вашето име.

Ако в момента използвате акаунт на администратор, вижте Променяне на типа на потребителски акаунт, за да научите как да го промените на стандартен акаунт.Вж. също потребителски акаунти: често задавани въпроси.Най-горе в страницата


Съвети за безопасна работа с електронна поща и Интернет:


• Внимавайте, когато отваряте прикачени файлове към имейли. Прикачените файлове към имейлите са основният източник на заразяване с вируси. Никога не отваряйте прикачен файл от непознат. Ако познавате подателя, но не очаквате прикачен файл, проверете дали подателят наистина го е изпратил, преди да го отворите. Кога да се доверявате на имейл съобщениеПредпазване от вируси в имейли
• Пазете внимателно вашите лични данни. Ако някой уеб сайт иска номер на кредитна карта, банкова информация или други лични данни, бъдете сигурни, че се доверявате на този сайт и проверете дали неговата система за транзакции е защитена. Вж. Кога да се доверяваме на уеб сайт.
• Използвайте "фишинг филтъра" в Internet Explorer. Фишингът е начин за създаване на измамнически имейли и уебсайтове, за да подлъжат компютърните потребители да разкрият лични или финансови данни. Измамническите имейли и уеб сайтове изглеждат като създадени от надеждни източници, например банки, фирми за кредитни карти или онлайн търговци. Фишинг филтърът помага за откриването на измамническите уеб сайтове. Вж. Фишинг филтър: често задавани въпроси.
• Бъдете внимателни, когато щраквате върху хипервръзки в имейл съобщения. Хипервръзките (връзки, които отварят уеб сайтове, когато щракнете върху тях) често се използват като част от измамите с фишинг и шпионски софтуер, но освен това могат да пренасят вируси. Щраквайте върху връзки само в имейли, на които се доверявате.
• Инсталирайте добавки само от уеб сайтове, на които се доверявате. Добавките за уеб браузъри, съдържащи ActiveX контроли, позволяват на уеб страниците да показват неща като ленти с инструменти, борсова информация, видео и анимация. Добавките обаче могат също да инсталират шпионски и друг зловреден софтуер. Ако някой уеб сайт ви предлага да инсталирате добавка, бъдете сигурни, че му се доверявате, преди да го направите. Вж. Да инсталирате ли ActiveX контроли? и Добавки за Internet Explorer: често задавани въпроси.





Selo-Banya.com - Новини