Клониране на Хард Диск-Drive Copy 8 Personal SE

Подмяната на стария хард диск в една машина с по-съвременен модел, разполагащ с повече кеш памет и евентуално на по-високи обороти, безспорно е един от най-ефективните методи за бърз, изгоден и ефикасен ъпгрейд. В подобна ситуация обаче често се случва така, че потребителят разполага с десетки програми, файлове и документи, събирани в продължение на години....

Ръчното им преместване по правило не е особено удачно като вариант, защото простото копиране на файловете и програмите не гарантира, че те ще функционират безупречно и след преместването си. Преинсталирането на всяко от приложенията пък би отнело твърде много време, а и така файловете и документите на потребителя няма да бъдат запазени при миграцията, а само ще бъдат прехвърлени софтуерните продукти.

Възможно е да качите самата операционна система на чисто, да копирате файловете ръчно, директно или записвайки ги върху оптични носители, а после да преинсталирате поотделно всяка от програмите, които ползвате, но това би било еквивалентно на сизифовски труд. Вместо да извършвате всички тези стъпки, бихте могли да използвате стандартен бекъп софтуер, за да автоматизирате процедурата. С такава програма лесно ще прехвърлите приложенията и техните данни от стария върху новия твърд диск.

Все пак никой не е застрахован от грешки, а както знаете, при повечето софтуерни решения за създаване на резервни копия на данните се налага ръчното указване на папките и файловете, които да бъдат добавени в архива. Представете си колко неприятно би било да установите едва след като процесът на миграцията е приключил, че сте пропуснали да поставите дадена папка в бекъп архива още по време на създаването му!

Програмата, която ще ви представим на следващите редове, се явява универсално решение на гореспоменатите проблеми при миграцията. Освен да създава частичен бекъп, тя може да направи огледален образ на всичко, намиращо се върху твърдия диск, след което с нейна помощ ще можете да клонирате съдържанието от стария си твърд диск върху новия, без да се тревожите от потенциалната опасност от загуба на файлове. Освен че е инструмент за клониране на дискови дялове, продуктът на Paragon на практика включва в себе си и базова бекъп функционалност, каквато предлагат повечето софтуерни продукти от този клас.

При работа с т.нар. имидж файлове всичко става много по-лесно, но процедурата на копиране и миграция отнема много повече време, отколкото при стандартен бекъп софтуер, където потребителят указва ръчно точно кои папки, документи и програми да бъдат “спасени” в архива с данните. Така обаче може да бъдете сигурни, че ще прехвърлите цялата информация и нито един байт няма да остане загубен върху стария твърд диск, но с цената на повече време, необходимо за извършване на процедурата.

Клонирането на съдържанието от цял твърд диск отнема повече време от простото прехвърляне на избрани файлове и директории, но в продукта са използвани някои хитри техники, които намаляват драстично времевия период, необходим за създаване на бекъп имидж файла. Например Drive Copy не клонира съдържанието на неизползваните сектори на диска (т.е. тези, които са празни), а освен това програмата нарочно пропуска динамично обновяващите се системни файлове (например SWAP и hibernation файловете) от добавяне в имидж архива. Все пак ако държите да получите абсолютен еквивалент на сегашното съдържание от твърдия диск върху новото магнитно устройство, имате възможността да дезактивирате въпросните ускоряващи механизми.Интерес представлява и режимът на работа, при който не се изисква потребителска интервенция по време на работа: просто указвате през какъв период от време желаете да бъдат създавани резервни копия на избраните файлове и документи, след което програмата периодично сама извършва процедурата. Това може да става всеки ден, веднъж седмично или месечно.

Интерфейсът на продукта е изключително интуитивен и с него се работи много лесно и приятно, което, общо взето, важи и за останалите продукти на разработчиците от Paragon, които съм изпробвал. С помощника Copy Hard Disk Wizard клонирате съдържанието на целия твърд диск. За начало избирате източника (т.е. стария диск), след това посочвате новия и оставяте програмата да свърши останалото. Ползвайки помощника Copy Partition Wizard, ще можете да сторите същото, но само за конкретен логически дял от твърдия диск. Интерес представлява и механизмът One Button Copy Wizard, който е уникален за Drive Copy и позволява прехвърляне на данните с минимални усилия от страна на потребителя.

Модулът Drive Copy CD от своя страна се използва за създаване на самостартиращ се (bootable) оптичен CD или DVD носител, върху който разполагате с работещо копие на Drive Copy. С помощта на този носител ще можете да клонирате твърдия диск и при системи, където програмата дори не е инсталирана!

Независимо дали имате нужда от софтуер за цялостен, или частичен бекъп, Paragon Drive Copy ще ви свърши работа, при това с гарантирана успеваемост при възвръщането на информацията. Демоверсията на продукта може да свалите от уебсайта на разработчиците (http://paragon.ag ), а цената за лицензиране е $49,95.

Drive Copy 8 Personal SE накратко:

• Мощно бекъп решение с богат арсенал от възможности.

• Опция за автоматично оразмеряване на дисковите дялове на новия твърд диск, така че да съвпадат с тези при стария.

• Поддръжка на всякакви файлови системи, както и на IDE, SCSI, SATA, USB и FireWire-базирани твърди дискове.

• Възможност за работа, без да е необходима инсталация на самата програма, чрез самостартиращ се диск.

• Интуитивен интерфейс, където всичко става на принципа стъпка по стъпка.




Selo-Banya.com - Новини