Windows XP оптимизация, програми, техники

Как да оптимизираме Windows XP

Ако имате нужда от съвет относно софтуерна програма или технически въпрос относно хардуерен проблем с вашия компютър поискайте професионалната помощ от специалист на магазин RADICOM,като ни изпратите E-mail и ние ще ви отговорим!

Tweak XP Pro 4

Обзорът на програмите, които взеха участие в нашите тестове, ще започнем с продукта на немската компания Тotalidea Software — Tweak XP Pro 4. Той е достъпен в две версии - демонстрационна и пълнофункционална, чиято цена е 50 долара. Основната и практически единствената разлика между тях е ограниченият брой на зареждане на демо-версията - само 30 пъти. Веднага трябва да предупредим притежателите на по-слаби машини - Tweak XP Pro има сериозни изисквания към системните ресурси. За да работите с него сравнително комфортно, е препоръчително да отидете в раздела за настройки, в пункта Tweak XP Settings и да поставите отметка срещу Disable CPU and Memory usage display и Disable sound. Така, макар и незначително, ще повишите общата производителност на програмата. В пакета Tweak XP Pro влизат няколко десетки инструмента, групирани в пет основни категории - System Tweaks, Windows Tweaks, Windows Utilities, Internet Tweaks и Settings and Help. Благодарение на тази прегледна и ясна структура, дори за начинаещите потребители няма да е трудно да разберат кое, къде и как да настроят. След първото си зареждане програмата умно ще ви предложи да съхраните всички текущи настройки на регистрите. Препоръчваме ви да използвате тази възможност, тъй като при възникване на каквито и да е проблеми със стабилността на системата може да отмените всички внесени изменения. Сред новостите, които се появиха в четвъртата версия на пакета трябва да отбележим на първо място възможността за блокиране на реклами и изскачащи прозорци, а на второ - инструмента Port Monitor, предназначен за контрол над приложенията, проявяващи мрежова активност. Всички тези настройки са поместени в раздела Internet Tweaks. Грамотната настройка на този инструмент наистина може да спаси потребителите от мрежовите напасти. Заслужават внимание и някои инструменти от секцията System Tweaks, повечето от които няма да намерите в нито едни от разгледаните конкуренти. Тук например с един клик върху бутона Tweak it ще оптимизирате видео картата. За съжаление поддържаните модели са доста малко, но се надяваме, че в следващите той ще нарасне.

TuneUp Utilities

Продуктът на компанията TuneUp Software по своите възможности много прилича на предния. Инструментите, намиращи се в този туикър, също са групирани в пет основни раздела - Customize & Analyze, Clean up & Repair, Optimize & Improve, Administer & Control, File Recovery & Destruction. Като цяло интерфейсът е много удобен и разбираем. Освен това производителността на програмата е значително по-голяма в сравнение с представения по-рано участник. Както и в случая с Tweak XP, при първото си стартиране TuneUp предлага да създадете резервно копие на регистрите. Програмата използва голямо количество wizard-и, което значително опростява оптимизацията на системата. Един от най-често използвани "помощници" се намира в пункта ТuneUp System Optimizer от раздела Optimize & Improve. С негово съдействие ще настроите компютъра да работи възможно най-бързо. За съвременните мързеливи потребители е предвидена и функцията 1 Click Maintenance, която ще ви позволи с един клик да анализирате цялата съществуваща конфигурация на компютъра и да я настроите по най-добрия начин. Програмата притежава и големи възможности за настройка на модемната връзка и в частност скоростта на Internet Explorer.В подраздела Drivers на секцията Аdministration може да накарате Windows XP да поддържа твърди дискове, по-големи от 137 GB. За това е необходимо просто да поставите отметка до Activate support for drives larger than 137 GB.Както и предишната програма, пакетът TuneUp Software притежава много големи възможности да изменени външния вид на Windows.

Fresh UI 7.27

Ако предишните две програми можем смело да препоръчаме на всеки потребител, FreshUI е подходяща само за тези, които са уверени в своите сили и имат навик да се доверяват на собствените си опит и знания, а не на различните външни помощници. Интерфейсът е скромен и напомня на Windows Explorer. В левия прозорец са разположени шест групи инструменти, а основният е предназначен за непосредствено управление на включените в тях функции. Оптимизацията на този или онзи параметър на Windows в този случай се свежда до отговор с Yes или No. Въпреки оскъдността на интерфейса, възможностите на програмата са доста широки. Освен богатите настройки за изменение външния вид на ОС, които се намират в раздела Windows Interface, и настройките за оптимизация на хардуера (Hardware), Fresh UI предлага възможности, които в този момент отсъстват при останалите участници в нашия обзор. На първо място Fresh UI съдържа отделна секция Security, посветена на системните политики по отношение на потребителите. Тук може да ограничите достъпа до локалния диск, мрежата, определени приложения. Освен това туикър притежава много удобен инструмент за инсталиране на ъпдейти. Него ще намерите в Windows Installation Locations, Windows Systems.

TweakNow Power Pack

Структурата на тази програма много напомня на Fresh UI. И тук ще видите два прозореца, в единия от които са разположени съставните инструменти, а в другия – техните функции. Веднага ще отбележим главния недостатък на програмата - оскъдните възможности за изменение на външния вид на ОС (разделът System Optimizer). В този смисъл, ако вашата основна цел е да промените външността на Windows, няма смисъл да инсталирате точно TweakNow. В същото време, ако искате да изчистите твърдия диск и регистрите от ненужните файлове и ключове, влизащите в този пакет инструменти DiskCleaner и RegCleanerще ви бъдат много полезни. Удобна работа върши и инструментът Quick Maintenance, който има за цел да оптимизира работата на Windows с едно кликване на мишката, както и Virtual Desktop, който ви позволява да заредите няколко виртуални десктопа едновременно.

Xteq X-Setup 6.6

На финала ще разгледаме добре познатия продукт на компанията Xteq Systems. Производителите на тази програма явно са искали с един куршум да убият два заека. Тоест да направят така, че тя да бъде използвана както от начинаещи, така и от достатъчно опитни потребители. С тази цел при стартирането на X-Setup на потребителя се предлагат два варианта за работа - Classic и Wizard. При първия може да осъществявате настройките на системата чрез избор на необходимите инструменти, които са разположени в йерархичен ред. При избора на втория вариант ще се зареди приложение, което ви води стъпка по стъпка из всички настройки.След известно време работа с тази програма възниква чувството, че може да настроите абсолютно всичко в ОС.





Selo-Banya.com - Новини