Кучето и атмосферните условия

Предпазни мерки свързани с атмосферните условия

Грижи при студено време
Добре хранените кучета са по-добре подготвени да устоят на зимните условия, особено ако се отглеждат навън. Тези кучета обикновено се нуждаят от повече храна, за да генерират достатъчно енергия за справяне със студа. Това се постига лесно с използването на висококачествени, пълноценни и балансирани храни за кучета. Давайте на кучето си прясна вода няколко пъти на ден.

Кучета, гледани вътре, може да се нуждаят от по-малко храна, за да поддържат добро здравословно състояние. Те са по-малко активни и изразходват по-малко енергия. Късокосместите кучета, стари кучета и кучета с здравословни проблеми може да се нуждаят от защитната топлина на кучешко яке или жилетка по време на разходките навън.

Външната колиба на кучето трябва бъде добре изолирана, нивелирана, защитена от силен вятър и да е непромокаема. Тъй като използват собствената си топлина, колибата трябва да е достатъчни малка, за да запазва топлината на кучето.

Премахвайте заседналия сняг или лед между пръстите на кучето и почиствайте лапите му изцяло. Иначе влагата може да се задържи и да причини рани. Солта и други вещества против лед се разпръскват по пътеки и улици и също може да раздразнят лапите и да причинят кървене.

Антифриза е много отровен за кучетата, но заради сладкия му вкус, те се привличат от него и го пият, ако не се съхранява правилно. Съхранявайте антифриза на места недостъпни за кучето ви. Отравянето с антифриз изисква незабавна ветеринарна намеса.

Измръзване
Ако подозирате, че кучето ви е измръзнало, не търкайте измръзналата тъкан, защото ще причините допълнително увреждане. Потърсете помощ от ветеринар веднага.

Грижа при топло време
При рязко покачване на температурите, кучетата стават по податливи на топлинни удари. Поддържането на удобна среда е важно за вашето куче. Осигуряването на много хладна, прясна вода ще помогне на кучето ви да е добре през цялото лято.

Топлинни удари
Топлинните удари стават много бързо и често са причинени от излагане на високи температури, влажност и слаба вентилация. Симптомите включват задъхване, разтревожено изражение, неизпълнение на команди, топла, суха кожа, много висока температура, дехидратация, учестено сърцебиене и припадък. Кутретата и старите кучета са по-податливи. При всеки вид топлинен удар е необходима спешна помощ от ветеринар, за да се предотвратят потенциални усложнения.

Периоди в затворено помещение
Затваряне в кола или друго слабо проветриво място може да е фатално за вашето куче. Изследване сочи, че когато температурата навън е 23 по Целзий, в затворена кола може да достигне 32 градуса за 5 минути и 43 за 25 минути.

Упражнения
Избягвайте интензивни занимания на кучето си по време на горещи дни или топли, влажни дни. Най-доброто време за упражнения е или сутрин рано преди изгрев или късно вечерта след залез.

Selo-Banya.com - Новини