ICQ ! QIP! Windows Mobile! Simbian!

ICQ през телефона

Най-популярни днес са програмите mChat и QIP PDA и ICQ for Pocket PC 1.0, а клиентът Jimm можете да ползвате дори с обикновен телефон, поддържащ Java.
Системи за обмен на бързи съобщения има много - MSN, ICQ, Yahoo, Jabber и т.н., но от тях най-популярна у нас е ICQ. Естествено, и Skype, но тази услуга е предназначена основно за VoIP разговори, а обменът на кратки съобщения е повече полезна екстра.


Разбира се, тези услуги са предназначени основно за компютър, но нищо не ви пречи да използвате ICQ и в движение от мобилния си телефон, още повече, че всички съвременни телефони поддържат мобилен Интернет.
Най-популярни днес са програмите mChat и QIP PDA и ICQ for Pocket PC 1.0, а клиентът Jimm можете да ползвате дори с обикновен телефон, поддържащ Java.

mChat, който преди се наричаше gsICQ, с право се счита за един от най-добрите мобилни ICQ клиенти. Програмата поддържа такива мрежи за обмен на бързи съобщения, като MSN, ICQ, Yahoo, Jabber и др. Тя е безплатна и е преведена на много езици, включително български. Този клиент притежава всички функции на настолните клиенти - видим/невидим, различни статуси, сортиране по групи и история на чата.
Адрес за сваляне

Клиентът QIP се радва на голяма популярност сред РС потребителите, най-вече защото в него няма реклами. Именно затова разработчиците на тази програма са разработили и неин мобилен вариант - QIP PDA, който по нищо не отстъпва на настолната версия.


QIP PDA се предлага в две версии - за операционните системи Windows Mobile и за Symbian. Според мненията на различни потребители, версията за Windows Mobile все още е много нестабилна, които пречи на нейното разпространение. За разлика от нея, QIP за Symbian работи със завидна стабилност и предлага гъвкави настройки, съхраняване на историята на чата, различни статуси, работа с прокси-сървъри и много други неща.

QIP за Windows Mobile
QIP за Symbian

ICQ for Pocket PC 1.0 е мобилния вариант на "оригиналния" ICQ клиент и е едно от най-известните средства за комуникация през Интернет в реално време. Клиентът поддържа както текстово общуване, така и аудио и видео разговори. С негова помощ ще можете получавате съобщения дори и когато не сте онлайн, да изпращате SMS съобщения и файлове и много други. Софтуерът работи под управлението на Pocket PC и Windows Mobile.Адрес за сваляне

Притежателите на обикновени телефони също могат да общуват чрез ICQ, стига апаратът има да поддържа Java. За целта е предназначен клиентът Jimm, който се обновява редовно. На сайта на програмата можете да свалите неговата последна версия, и то именно такъв, какъвто го искате - можете сами да си сглобите мидлета, като изберете нужните компоненти и махнете тези, които не ви трябват.

Jimm е достатъчно функционален - можете да добавяте и изтривате контакти, да настройвате интерфейса, поддържа се работа с прокси-сървъри, а съобщенията могат да се съхраняват в паметта на телефона.





Selo-Banya.com - Новини