Грижи за кучето! Грижи за зъбите на кучето!

За поддържане на зъбите и венците в нормално здраво състояние през целия живот, домашните животни както и хората се нуждаят от грижа за устната хигиена. Изследванията показват, че приблизително в двегодишна възраст около 80% от кучетата и 70% от котките имат признаци на дентални заболявания. Заболяванията на устната кухина често започват с образуване на зъбна плака, която постепенно обхваща целите зъби и формира зъбен камък. Плаката и камъните водят до развитието на гингивит, възпаление и заболявания на венците. В крайна сметка това завършва с периодонтални заболявания и загуба на зъбите. Инфекциите, възникващи в резултат на заболяванията на венците и зъбите, са причина за лошият дъх от устата на животните. Бактериите, развиващи се в устната кухина могат да се разпространят чрез кръвта из целия организъм и да засегнат такива важни органи като сърцето, черния дроб и бъбреците.

Фактори, определящи развитието на зъбни заболявания:

Порода - при миниатюрните породи кучета, поради плътно подредените заби и по-често срещаните аномалии в тяхното разположение, риска от периодонтални заболявания е повишен. Някои породи котки (напр. Сиамска и Персийска) също са предразположени към заболявания на устната кухина.

Хранене - даването изключително на меки храни, води до бързо натрупване на плака.
Възраст - рискът от заболявания на зъбите и венците нараства пропорционално с напредването на възрастта. Най-добрият начин да се установи има ли вашият домашен любимец заболяване на устната кухина е прегледа при ветеринарен лекар. По състоянието на зъбите той ще определи необходимо ли е хирургично почистване. След като зъбния камък бъде почистен е необходимо редовно поддържане на на устната хигиена. Ветеринарният лекар наблюдаващ вашето животно ще назначи профилактично хранене и средства за ежедневно почистване на зъбите-специални четка и паста за животни, както и течности за промиване на устната кухина.

Винаги следете за състоянието на устната кухина на вашия домашен любимец. Има ред признаци, които насочват към заболяване:

  • Неприятен дъх от устата.
  • Образуване на жълто-кафяв налеп.
  • Почервеняване и кръвотечение от венците.
  • Болезнена реакция при дъвчене.
  • Изменение в начина по който животното дъвче храната.
  • Обилно слюнотечение.
  • Подтиснато състояние.
  • Разклащане и загуба на зъби.

    Важно е да се запомни! Даже ако вашето животно няма нито един от тези признаци, не забравяйте редовното посещение при ветеринарен лекар. Особено внимание да се обръща на по-възрастните животни.

  • Selo-Banya.com - Новини