Шар Пей здравословни проблеми

За породата Шар Пей е характерно предразположеност към някои заболявания, за които трябва да знаят собствениците. За избягването на тези здравословни проблеми е необходимо да си вземете кученце само от гарантиран източник и с родословие.

Шар пей имат уникални за своята порода здравословни проблеми. Тези заболявания се дължат в голяма степен на набръчканата им кожа. Характерни здравословни проблеми те имат с ушите, кожни и очни заболявания.Профилактиката и редовното водене при вашият ветеринар е от съществено значение за здравето на вашият любимец.

Необходимо е да поддържате много чисти ушите на вашето куче, като ги измивате най-малко веднъж седмично. Също така, е препоръчително да се поставя специален лечебен мехлем в ушите веднъж месечно, за да се избегне ушна инфекция. Ако забележите някакви признаци на ушна инфекция, веднага заведете кучето при вашият ветеринар за лечение.

Друг характерен проблем при Шар пей са очите. Симптом за заболяване на очите е търкането им с лапа и болезненост. Тези заболявания се дължат на набръчканата им кожа, която води заболяване на клепачите им. Понякога се засяга само единият клепач, но има вероятност да са засегнати и двата. Важно е да се коригира своевременно този проблем, за да не доведе до ослепяване на вашето куче.

Ако вашият любим Шар Пей няма проблеми с кожата, то тогава той е някаква рядкост и е негова индивидуална особеност. Понякога кожните проблеми са следствие от прекалено къпане. Трябва да се знае, че при къпане на Шар пей е необходимо много добре да го изплакнете.

Друг проблем при Шар пей са лапите. Ако забележите, че кучето Ви постоянно си ближе лапите, най-вероятно това се дължи на възпалението им. По тази причина е добре редовно да оглеждате лапите на вашият любимец.

Въпреки своите здравословни проблеми кучетата от породата Шар Пей са отлични домашни любимци!

Selo-Banya.com - Новини