При разграждането на храните, в организма се отделя топлинна енергия, поради което тяхната пълноценност се определя в калории.
Една калория (cal) е количеството топлина, необходимо за повишаване температурата на 1 кг вода от 14,5 0С до 15,5 0С. Тъй като това е малка величина, в храненето като мерна единица се използува килокалорията (Kcal), която е равна на 1000 калории. Международната единица за определяне енергийната стойност на хранителните продукти е килоджаулът (KJ). Една Kcal се равнява на 4,184 KJ, а един KJ е равен на 0,239 Kcal.
При изгаряне в организма въглехидратите, белтъчините и мазнините отделят следните количества енергия:
- 1 гр Въглехидрати отделя 3,75 Kcal или 15,75 KJ;
- 1 гр Белтъчини отделя 4,00 Kcal или 16,8 KJ;
- 1 гр Мазнини отделя 9,00 Kcal или 37,8 KJ.
За немско овчарско куче със завършен растеж, потребността от енергия за едно денонощие през лятото е 70 Kcal на 1 кг тегло. През зимните студени месеци за едно денонощие на 1 кг тегло трябва да се осигурява 80-90 Kcal енергия.
Енергийният баланс винаги трябва да се отчита и на базата на натовареността на кучето - за каква работа се използва и по колко часа на ден работи.
Още по темата
ДВИГАТЕЛНА ФУНКЦИЯ И ХРАНЕНЕТО
СЕКРЕТОРНА ФУНКЦИЯ И ХРАНЕНЕТО
ФИЗИОЛОГИЯ И БИОХИМИЯ НА ХРАНЕНЕТО
РЕЗОРБТИВНА ФУНКЦИЯ И ХРАНЕНЕТО
РЕГУЛАЦИЯ НА ХРАНОСМИЛАНЕТО
ОБМЯНА НА ВОДАТА И МИНЕРАЛИТЕ
ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА И КОМПОНЕНТИ
ЕНЕРГИЙНА СТОЙНОСТ И БАЛАНС
ТЕХНИКИ НА ХРАНЕНЕ И ВОДА
ГОТОВИ ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ
ЛИПИДИ
ВЪГЛЕХИДРАТИ
МИНЕРАЛИ
ВИТАМИНИ
АНТИВИТАМИНИ
ПРОТЕИНИ