Мнение на стар кучкар

(Една историйка от "стар" български "кучкар"!)

Не си взимайте куче. Това ви го казва човек който е с кучета от много години. Поправка - аз съм човекът с хубавите и гледаните кучета. С онези, дето като ви подминем, ви спират погледа. Аз съм онзи човек, когото вие питате :"Ама моето куче защо не изглежда така?!". Познахте ли се? Добре дошли в ада.

Искате си едно плюшено гуци-муци в къщенце. Няма лошо. Или децата ви го искат, или вие сте го искали като дете. Бе искате си го. Даже и порода сте си избрали: обикновено това са йорките на гламурните мадамки, кокерите заради външността им, лабрадорите или голдъните, колита заради синдрома на "Ласи". За горките овчарки дума де не отварям, щото ще стане война. Сиреч искате да си вземете уж нещо сладурско и от реклами. Излизате от вас и се шмугвате в най-близкия зоомагазин, там давате пачката и се сдобивате с куп проблеми под формата на едно пале. Или просто харесвате песа на комшията, чакате кучило от него и взимате пале. До тук добре-купуването е най-лесната процедура в този цял процес. А после? Ако сте се подвели по модата и взели дакел-кокер-булонка то както и да е, ама ако комшията на братовчеда ви на зълвата имал в едно село край Горно Нанодолнище едно дого аржентино( или питбул, или стафорд, или Московска Стражевая, или кавказка овчарка, или каракачанка) тоест по-едро куче, дето има малки в момента, и ще ви излезе без пари - колко от вас ще откажат на подобна оферта? И безмозъчно взимат едно животно в дома си, радвайки се че не трябва да плащат?
Айде като видите следващият път едно лъскаво, гледано, хубаво, възпитано куче, не досаждайте на стопаните с въпросите си. Ще ви обясня защо нашите кучета изглеждат така:

Храна: когато взимах моят пес, дадох си ясната сметка че ако го храня с бульони-пилешки крака-хлебец-саламчета, то не бива да очаквам от него да порасне и да изглежда като кучетата от рекламни списания. Защо? Защото кучето не е прасе. Вярно е, че нашите баби и дядовци държали кучетата си на верига в двора и са ги хранили с помия. Само, че ако искате да имат добре гледан домашен любимец, престанете да го хранете като прасе.

Аз имам космато куче. Срещаме се в градинките с някакъв си стопанин с мъжкар от същата порода, и той пита:- Бе вашия що изглежда така?! Ама лъскав, ама космат, ама як, с ко го храните?!
Обяснявам на младежа с какво храня кучето си, и той изпада в шок:
- Кфо?! Аз да храня песа си така? да бе!

Вижте, мили стопани, не можете да ловите маймуни с трици. Или хранете кучетата си с качествена храна (натурална или суха вече е ваш проблем на избор) или не се разочаровайте от поради факта на несъответствието между качеството и ...качеството. А тази разлика също струва пари. Уверявам ви.

Грижи: разбрахме се с храната. Айде да минем към физиологията. Всяко едно куче се напикава, сере, повръща. На всяко едно от тях често може да ви се наложи да бършете локви и торти, гурелясали очи, мръсни уши, да промивате на мъжкарите белезите след поредния побой да не гноясат, да им промивате пишока ако направи възпаления на простатата.
Тази тъпня със ситуацията "нека женската да роди за здраве" откъм страната на ветеринарите ми е повече от странна. Искам да се допитам до раждалите жени: какво здраве им е допренесло раждането? Мислете. И анлизирайте.

Външен вид: това с къпането веднъж годишно го забравете. Имате си го интернета. Бръкнете в него. И не се дръжте като ония от маалатъ. Имате си търсачката. Дори в българския интернет има изобилие от инфо. Всяко едно животно им а нужда от хигиена. Късокосмести също.

Възпитание: Ама как ни аплодират. Ама истерия. Ама кеф. Няма тайни бе: аз не извеждам кучетата ми на по 10 минути сутрин-вечер. Аз правя всичко възможно да им осигуря максимално движение. Плюс - ние се упражняваме и се наблюдаваме всеки ден. Всеки. Божи. Ден. За ваш ужас даже и на работа ходя. Помислете си колко време отделям за възпитание, коригиране и наблюдаване за кучетата ми. За да може те да са възпитани, адекватни, не създаващи проблеми, градски чада.

Легендите около кучкарлъка: Кой ви е казал че като купите породистата женска ще имате цял бизнес да си платите апартамента едва ли не? Бе не, няма да спечелите пари. Не ме гледайте така - няма бе. Впрочем, ако сте способни да забиете кол в полето, да вържете връз кола една женска, да й пускате мъжкари да я насилват на всяко едно разгонване и да продавате кучила по зоомагазините на кашони... Имате шанс.

Ако сте отговорен човек...Е... готов ли сте?


Статията е извадка от кучешкия форум:
forum dot dogbg dot com


Изберете категория




Всичко за Московска Стражевая

Външен Вид на Московска Стражевая

История на Московска Стражевая

От кого е създадена породата Московска Стражевая

Растеж на Московска Стражевая

Московска Стражевая Темперамент

Възпитаване на Московска Стражевая

Обучение на Московска Стражевая

Мнение на стар кучкар

Selo-Banya.com - Новини