Съвети за вашето куче, лечение, заболявания и др


Хранително отравяне

В момента, в който се усъмните, че вашият любимец се е отровил, веднага потърсете помощ от ветеринарния лекар. В тази ситуация всяка минута може да бъде фатална. Подробно разкажете на лекаря си какво ви кара да се съмнявате, какво в поведението на животното ви притеснява. В никакъв случай не прибягвайте до домашните начини на лечение като подсолена вода и топла бира.

Разходка през зимата

Тротоарите, посипани със сол са опасни не само за автомобилите и обувките, но и за кучешките лапи. Солта, останала върху тях, може да остане причина за сериозно заболяване, затова след всяка разходка трябва лапите на кучето да се измиват с топла вода със сапун. За да намалите съприкосновението на солта и уличната мърсотия с възглавничките на лапите и да не се дразни кожата, е необходимо козината между пръстите да се подстриже преди зимата.

Запомнете

1. Не хранете с кучешка храна котката и обратно. Кучешкото меню е по-малко енергетично от котешкото. Ако писаната яде кучешка храна, ще гладува. В обратния случай кучето ще се прехранва.
2. Храните са специфични за възрастта, състоянието на здравето и размера на животното.
3. Специализираните Храни биват три вида: сухи – до 10% съдържание на влага, полусухи – до 20%, и консервирани.
4. Не трябва след хранене да остава храна в паничката на вашия любимец.
5. Консервите от хладилника задължително се подгряват.
6. Сухата храна може по желание да се смесва с топла вода.
7. Количеството храна за денонощие обикновено е изписано на опаковката и е разчетена за теглото на любимеца ви.
8. Не се препоръчва да се смесва оригиналната храна с други натурални продукти – ще се наруши баланса на животното.
9. Вашите любимци винаги трябва да имат Чиста и Прясна Питейна Вода.
10. Преди покупка на храна направете няколко проучвания: Разгледайте всички храни и производители. Запознайте се със състава. Питайте за цената. Обикновено скъпите професионални храни са по икономични.
11. Разбира се, най-важното е вашите домашни любимци да харесват това, което им предлагате, за да бъдат здрави и ви радват по-дълго.

Храната

Храната трябва да е разнообразна. В опитни условия е установено, че при консумация само на мазнини смъртта настъпва след 65-70 дни. При хранене само с белтъчини смъртта настъпва след 35-40 дни и при хранене само с въглехидрати - след 30-35 дни.
През зимните месеци количеството на мазнините в ежедневната дажба се увеличава. През лятото количеството се намалява, но не трябва да спада под 1 гр на килограм тегло.

Основна храна за кучето е месото и субпродуктите. Както вече беше отбелязано, в дажбата е неотменно и наличието на храни от растителен произход. Това са различни видове брашна, зеленчуци, плодове, кореноплоди. Освен по разнообразие на продуктите и ниво на сухото вещество, дажбата трябва да е балансирана и по отношение на минералните вещества и витамините

Храни от животински произход. Характеризират се с богато съдържание на белтъчини, мазнини, минерални вещества и са високо калорични.
Месото (Holme, 1982) от различните животни, без лойта, съдържа до 25% белтъчини, от 2до 9% мазнини и до 75% вода. Усвояемостта му е 95-99%. Не по-малко от 25% от месото трябва да се дава в сурово състояние, след като предварително е проверено от ветеринарномедицинско лице.

Костите са бедни на белтъчини, но са богати на минерални вещества. Съдържат около 34% калций и 18-19% фосфор. По съдържание на калций и фосфор 15 гр кости се равняват на 1 кг месо. Като самостоятелна храна не се използват, но задължително трябва да присъстват в менюто. Особено необходими са за млади и растящи кучета, бременни и кърмещи. Не бива да се злоупотребява с консумацията им. Те обременяват храносмилателната система и предизвикват обстипация.

Животинските мазнини са богати на енергия, високо калорични са и съдържат в големи количества мастноразтворими витамини. Мазнина, в която е пържено не се дава на кучета. Тя е наситена с токсични вещества, включително и канцерогени.

Млякото е основна храна за малките кученца. Бедно е на желязо и витамин D, но е добър източник на калций, фосфор, висококачествени белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамин A и витамини от групата B

Яйцата са добър източник на желязо, белтъчини, рибофлавин, фолиева киселина, витамин B12, витамин A, витамин D, витамин C, въглехидрати. Количеството на витамините от групата B е по-голямо в жълтъка. Кучетата не трябва да се хранят със суров яйчен белтък

Храни от растителен произход. Богати са на въглехидрати и витамини. Усвояват се до 80-90% от организма на кучетата. Необходимо е да се подлагат на предварителна термична обработка поради трудната смилаемост на влакнините.

Водата

При настъпване на общо обезводняване на организма (дехидратация) възниква жажда. Централните нервни механизми, които регулират съдържанието на вода в организма се намират в хипоталамуса на междинния мозък, в лимбичната област и в мозъчната кора. Съвкупността на тези нервни механизми обособяват така наречения “център на жаждата”. Стимулите за пиене на вода се появяват, когато около 1% от вътреклетъчната вода напусне клетката. Загубата на телесна вода в количество, равно на 0,5% от теглото на кучето, е прагът, при който възникват стимули за пиене.

Водата е основна съставна част на организма. В различна степен се съдържа във всички хранителни продукти. Немското овчарско куче приема дневно около 2-3 л вода. Това количество не е постоянно и зависи от редица фактори. При усилена работа и в горещите дни нуждата се увеличава. Потребността от вода се променя и от физиологичното състояние на животното - болест, бременност, лактация. По-темпераментните кучета пият по-често вода. Количеството на приетата вода е по-голямо, когато кучето се храни с гранули. Информацията за сухостта на храната се предава от рецептори, които са разположени в устната кухина и глътката.

Кучетата пият вода бързо, на големи глътки, като подвиват езика си подобно на лъжица (лочат).
Още по темата





  • Как да си изберете храна за кучето
  • Храненето в различните етапи от живота
  • Факти за храненето на кучето
  • Хапане, дъвчене и ровене
  • Прекомерното лаене
  • Грижи за възрастното куче
  • Често срещани паразити и болести
  • Грижи за зъбите
  • Проблеми, свързани с глюкозамина и ставите
  • Поддържане на здравословно тегло
  • Ваксини
    -->Вижте още: ♥Безопасност за вашето куче♥


    Още по темата




    ДВИГАТЕЛНА ФУНКЦИЯ И ХРАНЕНЕТО

    СЕКРЕТОРНА ФУНКЦИЯ И ХРАНЕНЕТО

    ФИЗИОЛОГИЯ И БИОХИМИЯ НА ХРАНЕНЕТО

    РЕЗОРБТИВНА ФУНКЦИЯ И ХРАНЕНЕТО

    РЕГУЛАЦИЯ НА ХРАНОСМИЛАНЕТО

    ОБМЯНА НА ВОДАТА И МИНЕРАЛИТЕ

    ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА И КОМПОНЕНТИ

    ЕНЕРГИЙНА СТОЙНОСТ И БАЛАНС

    ТЕХНИКИ НА ХРАНЕНЕ И ВОДА

    ГОТОВИ ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ

    ЛИПИДИ

    ВЪГЛЕХИДРАТИ

    МИНЕРАЛИ

    ВИТАМИНИ

    АНТИВИТАМИНИ

    ПРОТЕИНИ

  • Selo-Banya.com - Новини